Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bugün Türkiye, Suriye, İran ve Rusya arasında gerçekleşecek dörtlü zirve öncesi Moskova'ya Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmeye gitti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya’yı ziyaret etti. Ziyaretin Türkiye, Suriye, Rusya ve İran arasında 15-16 Mart’ta (bugün ve yarın) düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk gelmesi ise dikkat çekti.

Rus siyasi yorumcular, Putin’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Esad arasında arabuluculuk yapmayı kabul etmesine rağmen yakın zamanda üçlü bir görüşmenin mümkün olacağına inancı yok. Bir kesim ise Esad’ın Rusya ziyaretinin Türkiye ile ilgisi olmadığını düşünüyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler 12 yıldır kesik

Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011’den itibaren Türkiye’nin Esad yönetimi ile ilişkisi tamamen kesikti. Türkiye bu süreçte Esad’ı devirmeyi amaçlayan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek vermişti. Ancak Erdoğan, son aylarda normalleşme sinyalleri vermeye başlamış, Esad ile görüşebileceğini ifade etmişti.

Erdoğan’ın bu tutumunu 14 Mayıs’taki seçimlere yönelik bir hamle olarak değerlendirdiği belirtilen Esad’ın ise görüşmeye sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Bununla birlikte Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, önceki aylarda Suriyeli mevkidaşlarıyla Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi.