Kütahya çarşısı esnafı bir sabah bir baktı banka hesapları boşalmış. Üç genç, 14 ilden küçük işletmeleri hedef alarak internet bankacılığı bilgilerini çalmış, 33 iş yerini toplamda 3 milyon TL dolandırmıştı. Üstelik bu onların ilk 'işleri' değildi.

Kütahya’nın sessiz sokaklarında her şeyin yolunda göründüğü bir sabah kentteki küçük işletmelerin sahipleri hayatlarının şokunu yaşadılar.

Market, tuhafiye, büfe, terzi ve ticari taksi işletmecileri birer birer dolandırıldıklarını fark edince endişe ve panik kentin küçük çarşısını sardı.

Kütahya polisi bu garip olayların peşine düştü ve kısa süre içinde dolandırıcılığın ardındaki isimleri ortaya çıkardı: 26 yaşındaki Onur E., 19 yaşındaki Ozan E. ve 21 yaşındaki Yunus Ç.

İlk suçları değil

Bu gençler sinsi bir planla işletmelerin internet bankacılık bilgilerini ele geçiriyor ardından bunları kullanarak mağdurların hesaplarını boşaltıyorlardı. Daha sonra polis üç şüpheliyi yakaladı. Şüphelilerin araçlarında yapılan aramada 26 bin 700 TL, 12 adet banka kartı ve dört adet cep telefonu ele geçirildi. Ancak asıl dikkat çeken, bu gençlerin sabıka dosyalarıydı: Onur E. 28, Ozan E. 23 ve Yunus Ç. 20 kez ‘bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık’ suçundan sabıkalıydı.

14 ilden 33 iş yeri

Diğer yandan bu üçlünün Kütahya’nın yanı sıra Rize, Bilecik, Trabzon, Eskişehir, Artvin, Antalya, Mersin, Samsun, Gaziantep, Tekirdağ, Çankırı, Hakkari, Denizli ve Bursa’da da benzer yöntemlerle 33 iş yerini dolandırdıkları ortaya çıktı.

Üçlünün, nasıl bir oyun kurdukları ise şaşırtıcıydı. Müşteri kılığında girdikleri işletmelerde, ödemeyi IBAN üzerinden yapacaklarını söyleyip mağdurlardan mobil bankacılık uygulamalarını açmalarını istiyor, bu esnada telefon şifresi ve internet bankacılığı bilgilerini ele geçiriyorlardı. Sonrasında ise mağdurların hesaplarındaki tüm parayı, nakit avans ve hızlı kredi işlemleriyle önceden kiraladıkları banka hesaplarına transfer ediyorlardı. Ücreti gönderdiklerini ve paranın birkaç dakika içinde hesaba geçeceğini söyleyip kayıplara karışıyorlardı.

Sonunda bu üç kafadarın dolandırıcılık macerası sona erdi. Nitelikli dolandırıcılık ve açıktan hırsızlık suçlamalarıyla gözaltına alınan Onur, Ozan ve Yunus, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildiler ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

11 milyarlık siber dolandırıcılık operasyonu: 65 kişi yakalandı