İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin kiracı tercihlerinin değiştiğini, ev sahiplerinin artık 'giderler' düşüncesiyle bekar ve öğrencileri tercih ettiğini söyledi.

Ev sahipleri, son dönemlerde kiracı tercihlerini bekar ya da öğrencilerden yana kullanmaya başladı. Öğrencilerin genellikle kısa süreli ev kiraladığını anlatan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin uzun süreli kiracı istemediğine dikkat çekti.

DHA’ya konuşan Akgün, “Eskiden ‘Bekara ev vermeyiz’ derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye’deki kiralık daire arayışı arttı. Mülk sahipleri doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldi. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3’üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da ‘Bekar olsun yarın evlenir gider’ diyorlar” dedi.

Ev sahipleri sınır tanımıyor: Evden çıkması için kiracısına 200 bin lira teklif etti

Kiralık daire sayısının az olmasının fiyatları artırdığını söyleyen Akgün, eylül ayında yüzde 30 daha artış beklediklerini belirtti. Talebin artması ile ev sahiplerinin daha da seçici olduğunu dile getiren Akgün, şunları söyledi: “Bir ilan veriyorsunuz, 1000 kişi arıyor. Mülk sahipleri, tercihlerini tamamen değiştirdi.”

Aygün, ev sahiplerinin aradığı şartları ise şöyle sıraladı:

“Kiracının kiralama süresi kısa olacak, tahliye taahhütnamesi verecek, kefil bulacak, kira bedelinin 2-3 kat fazlası gelire sahip olacak gibi şartlar arıyorlar.”

Kiralar yüzde 600 arttı

Kısa dönemde kiralardaki artışın nedenini anlatan Aygün şu değerlendirmeyi yaptı:

“Son 2 yılı değerlendirecek olursak; kiralar yüzde 600 arttı. Eylül ayında da yüzde 30 artmasını bekliyoruz. Ev sahipleri de kendilerini korumaya almak için 1 yıllığına kontrat yapıyor. Günümüzde ‘Oğlum, kızım evlenecek’ deyip, kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin sayısı da arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenciler, barınma sorunu yaşadı. Kahramanmaraş depreminden sonra yurtlar depremzedeler için ayrıldı. Öğrenciler de tiny house, bungalov tipi evlerde kalmak için arayışa geçtiler.”

Evsahibi vicdansızlığı sınır tanımıyor: 95 yaşındaki kadın sokakta kaldı