İstanbul Fatih'te iddialara göre boş arazide sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan Ayhan Özçelik hayatını kaybetti. Fatih Belediyesi olayın ardından bölgedeki sokak köpeklerini toplamaya başladı.

AK Parti’nin sokaklarda yaşayan köpekleri barınaklarda toplama, sahiplenen olmaması durumunda ismen öyle geçmese de ‘ötanazi’ yoluyla belediyelere öldürme yükümlülüğü veren yasa teklifi 30 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. Yasanın kabul edilmesinden sonra hemen her gün farklı bir bölgeden köpeklerin toplatılıp öldürüldüğü haberleri geliyor. İki gün önce son haber Kütahya Domaniç’ten geldi. Bir dağ evinin sulama havuzunda 13 köpek ölü bulundu.

Dün de her anlamda dikkat çeken başka bir haber düştü. Ancak haber yasanın yarattığı kutuplaşmanın aynası gibiydi. Gerçeğin tam ne olduğu belirsizdi. ”İstanbul’da bir vatandaş köpek saldırısı sonrası öldü” dendi. Ancak daha en başında haberlerin veriliş şekli bile şüphe doğurdu. Diğer yandan adli durum raporu, ölen kişinin akrabalarının ifadesi ve sosyal medyada yayılan iddialar ölümün köpek saldırısından mı yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığı konusunda farklı görüşler olduğunu gösterdi.

Ancak gerçek olan bir şey vardı. İstanbul Fatih’te 40 yaşındaki Ayhan Özçelik hayatını kaybetti.

Haberlerin veriliş şekli ise şöyle gelişti: Özçelik’in boş arazide sokak köpeklerinin saldırısına uğradığı, kaldırıldığı hastanede öldüğü söylendi. Kamu yayıncılığı yapmakla görevli Anadolu Ajansı (AA) ve TRT dahil özellikle iktidar partisine yakın pek çok televizyon ve gazete otopsi raporunu beklemeden haberi bu şekilde servis etti. ‘Saldırgan köpekler aranıyor’ anonsu dahi kullanıldı. DHA’nın araziye gidip çektiği videoda köpekleri saldırgan gösterebilmek için birisinin ”Kızdır üstüne gelsin” dediği de duyuluyor.

DHA’nın Ayhan Özçelik’e ait olduğunu iddia ederek verdiği videoyla saldırıdan sonra çekildiği öne sürülen fotoğrafta yerde yatan kişinin farklı tişört giydiği görülüyor.

X’te Fatih Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ayşegül Coşkun’un da Özçelik’in ölümünün köpek saldırısına bağlı olmadığını söylediği iddia edildi. İddia daha sonra yalanlansa da Coşkun sosyal medyada iktidara yakın hesaplar tarafından da hedef gösterildi.

Adli durum raporunda ise Özçelik’in kafasında en küçüğü dört, en büyüğü 10 santimlik kesiler tespit edildiği açıklandı. Ancak kesin ölüm sebebini Adli Tıp raporu belirleyecek. Yani Özçelik’in ölüm nedeni köpek saldırısı mı yoksa başka bir faktör mü var, bu resmi şekilde bilinmiyor.

Belediye de bu yayınlardan mı etkilendi bilinmez, hemen harekete geçti. Özel mülk olan arsada gerekli izinleri alıp sokak köpeklerini toplamaya başladı. Hatta toplam altı hayvanın olduğu tahmin edilen alanda iki köpek sakinleştirici iğne kullanılarak yakalandı.

‘Boğazı parçalanmıştı’

Ayhan Özçelik’in akrabası Yusuf Özçelik olayla ilgili şunları söyledi: “Dün gece sabah 4 – 5 civarında oradan yürürken köpeklerin saldırısına uğruyor. Başıboş köpeklerin saldırısına uğruyor, orada daha önce de yakın bir akrabamızın yaralanmasıyla biten bir iki olay daha yaşanmış. Sabah 7 gibi bana oradaki belediye çalışanı arkadaşlar resim attı, bu sizin akrabanız mı diye. Ona dayanarak direkt hastaneye koştum. Çocuk oradaydı, o kişiydi. Doktorun anlattığına göre boğazı parçalanmıştı. Vücudunun birçok yerinde hasar vardı.”

130 yazar ve edebiyatçıdan Meclis’e sokak hayvanları için çağrı: Kardeşime dokunma