Yabancı bir saadet zincirinden uyarlanarak 'Smart Trade Coin' sistemiyle dört yılda 40 bin kişiden toplam bir milyar dolar vurgun yapan organize suç örgütüyle ilgili yeni detaylara ulaşıldı. Gözaltına alınanlar arasında hakem Bülent Demirlek de var.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Ankara merkezli 21 ilde ‘Smart Trade Coin’ adlı sözde kripto varlık alım/satım platformu üstünden dolandırıcılık yaptığı belirlenen organize suç örgütüne operasyon düzenlendi. Yüksek kazanç vaadiyle uluslararası saadet zinciri oluşturduğu tespit edilen şebekenin bu yöntemle bir milyar dolarlık vurgun yaptığı belirlendi.

Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘Smart Trade Coin’ üstünden vurgun yapan organize suç örgütünü mercek altına almıştı. Siber polisinin iki yıl süren soruşturmasında ilk olarak belirlenen üç bin şüpheliyle ilgili detaylı çalışmada 127 kişilik ana kadro ortaya çıkarıldı. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü soruşturma hakkında Ticaret Bakanlığı, MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve bankaları bilgilendirdi.

Uluslararası saadet zinciri

Sisteme dahil olanların özellikle kamu kurum ve kuruluşlarından kişileri seçtikleri ve ileride şikayetçi olmamalarının böylece önüne geçtikleri tespit edildi. Sistem yeni üye kazandırana daha fazla kazanç vaat ettiği için herkes çevresindekileri para yatırmaya teşvik etmiş, sisteme dahil edilen kişi sayısı arttıkça kazanç da katlanmıştı.

Türkiye’nin hemen her ilinde yürütülen faaliyet sonrası 40 bine yakın kişiden para toplandığı, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler de para kaptırdığı belirlendi. Türkiye’nin yanı sıra başka birçok ülkede yürütülen faaliyetle paralar kripto borsası üstünden yurtdışına aktarılmıştı.

Yüksek kazanç vaadiyle uluslararası saadet zinciri oluşturduğu tespit edilen şebekenin bu yöntemle bir milyar dolarlık vurgun yaptığı belirlendi. Bu arada bu operasyonun ardından adli kontrolle serbest bırakıldığını duyuran Aşım Kapışmak sosyal medya hesabından bir mesaj yayımladı.

Öte yandan Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan isimler arasında FIFA kokartlı Bülent Demirlek’in de olduğu ortaya çıktı.

Smart Trade Coin uyarlaması

Organize suç örgütünün yurtdışında faaliyet gösteren ‘Smart Trade Coin’ sistemini Türkiye’ye uyarladığı tespit edildi. Örgütün sistemi 2017-2021 yılında aktif şekilde kullandığı ortaya çıktı. Smart Trade Coin sistemine dahil olacak kişiler için paket sistemi getirildiği ve aylık yüzde 30 kazanç vaadinde bulunulduğu belirlendi. Takvim’in haberine göre söz konusu paketler için ücret almasının gerekçesi “Sistem bir robot yazılımla çalışıyor. Robot 7/24 sizin adınıza çalışıyor. Yatırdığınız para kripto para piyasasında değerlendiriliyor. Sizin adınıza alım-satım yapılıyor” şeklindeydi. Para aktarılacak kişilere de üçüncü şahıslar adına açılan banka hesapları gönderilmişti.

Dolandırıcı kaymakamın 160 yıl hapsi istendi