Bir haber yazdığı için tutuklanıp cezaevine atılan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan dün salıverildi. Şardan, yargının içinde devam eden rüşvetle karar alma tartışmasına ilişkin olarak, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir rapor hazırlayıp sunduğunu, Erdoğan’ın da raporda adı geçen bazı kişileri öğrendiğinde ‘Hayal kırıklığına uğradığını’ söylediğini yazmıştı.
Bu yazı yazı üzerine İstanbul Avrupa Yakası Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçmiş, Şardan’ı Ankara’da gözaltına aldırmış, aynı günün akşamı da İstanbul’da bir mahkeme Şardan’ı bu yılın Mart ayında yürürlüğe girdiğinde ‘sansür’ tartışmalarına neden olan Dezenformasyon Yasası’ndan tutuklamıştı. Oysa Şardan’a atılı suç tutuklanmayı gerektirmiyordu. Mahkeme tutuklama yapmak için Dezenformasyon Yasası’nı ‘katalog suç’lar arasında saymıştı, oysa bu yasa da katalog suç kapsamına girmiyordu.
Şardan’ın avukatları dün bu tutuklamaya itiraz etti. İtiraz dilekçesinde Şardan’ın Dezenformasyon Yasası olarak bilinen yasa kapsamında tutuklandığı anımsatılmış, suçun oluşabilmesi için kanunda sayılan unsurların hepsinin gerçekleşmesi gerektiği, ancak böyle olmadığı vurgulanmıştı. Tutuklama kararında yasanın katalog suçlar kapsamında sayıldığı, ancak bunun katalog suçlardan olmadığının belirtildiği dilekçede ceza süresiyle ilgili olarak da şöyle dendi. “217/A’da düzenlenen suçun alt sınırı 1, üst sınırı 3 yıldır. Dolayısıyla neredeyse tutuklama yasağı kapsamında kalacak bu suçta “yasada öngörülen ceza miktarının” tutuklama gerekçesi olarak kabulü mümkün olamayacağı gibi öngörülen cezanın alt ve üst sınırları dikkate alındığında alınması muhtemel ceza tutuklamaya değil, ancak salıverilmeye gerekçe olabilir.”
Şardan’ın avukatları Turgut Kazan, Aslı Kazan ve Serdar Laçin tarafından İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne verilen itiraz dilekçesinde Şardan’ın 1 Kasım’da tamamen haksız, yasaya/hukuka aykırı ve keyfi şekilde tutuklandığı kaydedildi. İtirazı görüşen mahkeme Tolga Şardan’ın tahliyesine karar verdi.
‘Sadece gazetecilik yaptım’
Şardan, kararın Cezaevine gönderilmesi sonrasında işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
Tahliye olan Şardan’ı avukatları Aslı Kazan, Serdar Laçin ve T24 editörü Berna Abik, Faruk Ekici ve T24 Genel Koordinatörü Sertuğ Çiçek karşıladı.
Şardan, tahliye sonrası yaptığı açıklamada, “Sadece gazetecilik yaptım, halkı bilgilendirmeye çalıştım. Yazdıklarımın da arkasındayım. Önümüzdeki günlerde sürecin nasıl işleyeceğini hep birlikte göreceğiz” dedi.
Ne olmuştu
Tolga Şardan “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın re’sen başlattığı soruşturma kapsamında 1 Kasım’da Ankara’da evinden gözaltına alınmış, Ankara Adliyesi’nde SEGBİS aracılığıyla alınan savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Şardan, sevk edildiği İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince, “Sansür Yasası” olarak adlandırılan, Dezenformasyon Yasası kapsamındaki Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A uyarınca “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Şardan’ın tutuklanmasına gerekçe olarak öne sürülen 31 Ekim tarihli “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısına tutuklandıktan bir gün sonra, 2 Kasım’da erişim engeli getirildi.