Hamas 7 Ekim’de Aksa Tufanı ismi verilen operasyonla İsrail’e karşı saldırıya geçti. Gazze Şeridi’nden İsrail’e sızan milisler bazı şehirlere ulaştı. İsrail’in güneyinde Hamas militanlarıyla İsrail güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda yüzlerce İsrailli hayatını kaybederken yüzlercesi de esir alındı.
Hamas saldırısına İsrail’in tepkisi Gazze’yi bombardıman altına almak oldu. Savaşın 11. gününde Gazzelilerin güvenli olduğunu düşünerek sığındığı Ehli Arap Hastanesi vuruldu. Önceki geceki bu saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
‘Evi yıkılan insanlar sığınmıştı’
Gazze’de bulunan Ehli Arap Hastanesi’nin vurulmasını Sağlık Bakanlığı yetkilisi ve Şifa Hastanesi çalışanı Enver Atallah 10Haber’e anlattı.
Atallah “Gazze’nin ortasında bir hastane vurdular. İlk günden beri söylüyoruz. Evi yıkılmış insanlar hastanelere sığınıyor. Oralarda kalıyorlar. Oraya sığınan insanları öldürdüler. Hastaneye yaklaşık üç bin kişi sığınmıştı. Yüzlerce kişi şehit oldu, yüzlerce kişi yaralandı. Katliam gerçekleştirdiler. Bu hastane 20. yüzyıla girerken kurulmuştu. O günden bugüne kadar sağlık hizmeti veriyordu. İsrail devleti ise 1948’de kuruldu, vurdukları hastanenin tarihi İsrail tarihinden daha eski” dedi.
‘Cesetleri bulamıyoruz ki ölü sayısını söyleyelim’
Hastanenin bombalanması sonucu kaç kişinin hayatını kaybettiğini sorduğumuz Atallah’ın sesi önce titredi önce, sonra öfkeyle şöyle dedi:
“Biz sayı, rakam değiliz. Cenazeleri bulamıyoruz. Kaç kadın, kaç çocuk ne fark eder. Bu bir savaş suçu değil mi bunu tartışmamız gerekir. Cesetleri bulamıyoruz, teşhis edemiyoruz ki nasıl sayacağız. Burada ölenlerin yüzde 99’u sivil insan. Biden, Netanyahu yalan söylüyorlar.”
‘Tek bir ilaç girmedi’
Atalalah Gazze’deki diğer hastanelerin durumunu sorduğumuzda ise “Maalesef tek bir iğne, tek bir antibiyotik, tek bir ağrı kesici buraya girmedi. İslam devletleri İsrail’den izin bekliyor. ABD İsrail’e dakikada milyar dolarlar gönderdi. Sadece ABD değil Avrupa’dan da İsrail’e yardım geliyor. Maalesef bir İsrailli’nin paylaştığı gibi ABD ve Avrupa İsrail’e silahlarıyla yardım ediyor, Müslümanlar ise Gazze’ye dualarıyla yardım ediyor” yanıtı verdi.
Gazze’ye giriş çıkışlar
Enver Atallah Gazze Şeridi’ne giriş çıkış olmadığını belirterek “Kimseyi Gazze’ye sokmuyorlar. Özellikle de gazetecileri. Buradaki katliamı dünya görmesin istiyorlar. 12 günden beri kuşatma altındayız. Ne malzeme giriş çıkışı oldu, ne de insan giriş çıkışı. Hastanelerin durumu o kadar yoğun ki günde bir defa tuvalete gidebiliyorum” diye konuştu.