AK Parti ve MHP oylarıyla Meclis'ten geçen, sokak hayvanlarının katledilmesine zemin hazırlayan yasa sonrasında, pek çok şehirden katliam görüntüleri gelmeye başladı. Ve bir haber de bugün Gebze'den geldi.

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan ve AK Parti-MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’ndan geçen “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u” yürürlüğe gireli neredeyse üç ay oldu. Yasa onaylandığından beri ardı arkası kesilmeyen katliam haberlerine bir yenisi eklendi.

Kocaeli’nin AK Partili Gebze Belediyesi’ne ait Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde birçok kedi ve köpekten kimisi öldürülerek kimisiyse canlı canlı poşetlerin içine konarak çöpe atıldı. Olay geçen hafta bakımevine giden bir vatandaşın bugünkü gidişinde hayvanların yokluğunu fark etmesiyle ortaya çıktı. Etrafı gezen kişi, merkezin arka kısmındaki çöp konteynerlerinde poşetlerde ölmüş hayvanları görünce durumu yetkililere bildirdi.

İddialara göre, 30 köpek, 14 kedi ve 1 karga iğneyle zehirlenip öldürüldü.

Vatandaşlar tarafından tek tek çöpten çıkartılan kedi ve köpekler, katledilmiş halde çöp torbalarında bulundu. Hayvanları çöpten çıkartan vatandaşların paylaştığı videolar sosyal medyada infial yarattı.

Vatandaşlar ve belediye çalışanları arasında da gerginlik çıktı. Çöpe atılmak üzere olan bazı hayvanların canlı olduğunu ve ilacın etkisiyle can çekiştiğini gören vatandaşlar tüm hayvanları tek tek poşetlerden çıkarttı.

Belediyeden çelişkili açıklama

Gebze Belediyesi ise hayvanların ölümüyle ilgilerinin olmadığını söyledi. Ancak diğer yandan ilgilileri açığa aldıklarını belirtti. Açıklamada köpeklerin bazılarının trafik kazasında öldüğü iddia edildi: “Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili basın ve sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntüler üzerine ivedilikle harekete geçilmiştir. Kamuoyuna yansıyan cansız sokak hayvanı görselleri, Balçık Barınma alanımız ve sokaklarımızdan ekiplerimizin cansız olarak topladığı 16 sokak köpeği, Gebze’de meydana gelen trafik kazaları sonucu yaşamını kaybeden 3 köpek ve kendi sağlık sorunları nedeniyle kurtarılamayan 10 köpeğe aittir. Aynı zamanda görüntülere yansıyan kedilerden 9 tanesi sokaklarımızdan çeşitli sebeplerle ölmüş olarak toplanan, 4 tanesi trafik kazası ile ölen ve 2 adet tedaviye cevap vermeyerek ölen kedilere aittir. Bu can kayıplarının tutanakları ilgili birimlere teslim edilmiştir. Gebze bölgesinde kedi ve köpeklerden oluşan yaklaşık 10.000 sokak hayvanı yaşamaktadır. Gebze Belediyesi Veteriner Müdürlüğü rutin çalışmaları ve vatandaş bildirimleri doğrultusunda sokak hayvanlarının sağlıklı yaşaması, yaşamsal bir sorun oluşturmaması için çalışmaktadır. Şehir merkezi ve otoyollardan uzakta Balçık bölgesinde oluşturduğumuz Barınma ve Beslenme Merkezi bu amaçla hizmet vermektedir. Bu bölgede 4000 köpek Belediyemiz ve hayvan severlerin işbirliği ile yaşamakta, yaşatılmaktadır. Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili görüntüler kurumumuz tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili soruşturma açılmıştır. İlgililer soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmıştır. Ayrıca Gebze Belediye Başkanlığımızın müracaatı ile Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı da görüntülerle ilgili soruşturma başlatmıştır. Kamuoyuna saygılarımızla.”

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz da aynı iddiada ısrarcıydı. Büyükgöz ”Sokaklardan cansız olarak toplanan, tedaviye cevap vermeyip ölen, barınağımızda gözetim altındayken hayatını kaybeden hayvanları bir yerde toplayıp uygun usullerle gömüyoruz” dedi. Sadece köpeklerin poşet içinde topluca atılmasından rahatsızdı. Gazetecilere yaptığı açıklamada, görüntülerin kendisini de üzdüğünü ve konuyla ilgili gerekli soruşturmaların başlatıldığını söyledi.

Ancak köpeklerin katlediliş anları saniye saniye kaydedilmişti. Köpeklerin sağlıklı olduğu, iğne yapmaya gelen kişilere kuyruk sallayarak geldikleri görülüyor. Olayın iki gün önce akşam saatlerinde meydana geldiği anlaşıldı.

Siyasilerden tepki

Bölgeye giden CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Gebze Belediyesi’ni konuyla ilgili açıklama yapmaya davet ederek “Özellikle Gebze Belediye Başkanı’nın çıkıp bu konuda açıklama yapması lazım. Bunun Gebze’ye yakışmadığını, bir vahşet olduğunu düşünenlerdenim. Yetkililerin en acil şekilde çıkıp açıklama yapması lazım” dedi.

CHP’li Nimet Özdemir ise Gebze’de yaşanan vahşete tepki göstererek Gebze’ye doğru yola çıktıklarını söyledi. Özdemir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hayırlı bir Cuma için uyandık ve maalesef, Cuma günü hayvan katliamı yapanların yanına gidiyoruz! Gebze yolundayız.” dedi.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil de sürecin takipçisi olmak üzere barınağa geçtiklerini ifade ederken yaptığı paylaşımda “Bilin ki bu işin de, katillerin de, bunca hayvan, çocuk, kadın düşmanı katile yol verenlerin de peşini bırakmayacağız” dedi.

‘Katliam yasası’nın iptali AYM’de görüşüldü