Kağıthane'de Filistinli iş insanı Abdulkadir Anas'ın öldürüldüğü silahlı saldırıya dair geçmişten bugüne detaylar ortaya çıktı. Anas'ın zaten İsrail vatandaşı olduğu, faillerin üçünün Kırklareli üzerinden yurtdışına kaçtığı öğrenildi.

İstanbul’un Kağıthane ilçesinde Filistinli iş insanı Abdulkadir Anas’ın yaşamını yitirdiği silahlı saldırıyla ilgili sır perdesi yavaş yavaş aralanıyor.

Kaçıranlar için hatırlatalım; geçen pazar akşamı park halindeki otomobilde bulunan üç kişi maskeli kişi ya da kişilerin saldırısına uğradı. Maskeliler susturucu takılı Beretta Gardone VT marka 7.65 mm ruhsatsız tabanca kullanıyordu: Şoför koltuğunda oturan Anas hayatını kaybetti. Filistin uyruklu F.M.’nin koruması E.K. yaralandı.

Saldırganlar beklendiği gibi olay yerinden kaçtı. Arkalarında çok sayıda boş kovan ve susturucu silah bıraktılar.

Neler biliniyor?

Olay günü Abdulkadir Anas, F.M. ve E.K. Zeytinburnu’nda araçla Kağıthane’ye geldi ve burada yine Filistinli S.A.Z. adlı biriyle görüştüler.

15 dakika sonra olay yerinde üç kişi araç içinde beklerken yanlarına gelen yüzü maskeli bir şahıs peş peşe ateş ederek şoför koltuğundaki Anas’ı öldürdü. Ardından da arka koltuktaki koruma E.K’ya ateş açtı. Saldırgan ön koltukta otururken camdan atlayıp kaçan ve çiğ köfteciye giren F.M.’yi de dükkanda ağır yaraladı ve olay yerinden kaçtı.

Perde arkasında rivayetler ne yönde?

Sabah gazetesinin haberinde çatışmadaki taraflar arasında alacak-verecek kavgası olduğu, iki yıl önce İstanbul Kağıthane’de bir rezidansta silahlı çatışma yaşandığı ileri sürüldü.

Emniyet’in de olayın bununla bağlantısı olabileceği üzerinde durduğu iddia edildi.

Filistin asıllı İsrail vatandaşıymış

En dikkati çeken detaysa saldırıda oğlunu kaybeden baba Anas’tan geldi. Bunun kesinlikle siyasi bir olay olmadığı görüşünü dile getiren yaşlı adam şunları anlattı:

“Polisler çok ciddi bir şekilde çalıştı, bizimle ilgilendi. Onlara çok teşekkür ederim. Bu kesinlikle siyasi bir olay değil, biz siyasetten çok uzak bir aileyiz. Biz Filistinliyiz ama İsrail vatandaşıyız. Pasaportumuz da İsrail pasaportu, Türkiye’ye çok sık gelip gidiyoruz. Saldırının sebebini henüz bilmiyoruz. Polisin araştırmaları devam ediyor.

Saldırganların bir an önce yakalanıp tutuklanmasını istiyoruz. Ölen oğlum her zaman Türkiye’ye gidip gelirdi, dün de Türkiye’ye küçük kızı ile gelmişti. Ben de onları ziyarete gelmiştim. Oğlum Türkiye’yi çok severdi. Biz hiç tehdit almadık, başımıza ilk kez böyle bir olay geliyor”

Yurtdışına kaçmışlar

Soruşturmada hızlı şekilde yol alındı ve G.S., T.S., S.A., S.A.S.O., L.E.E. ve H.B. adlı kişilerin olayın faili olduğu belirlendi.

Euronews’in aktardığına göre silahla ateş açan G.S., T.S. ve S.A. olay yerinden üç farklı araç değiştirerek kaçmış. 19 Ağustos 2024 saat 00.48’de (olaydan yaklaşık 2.5 saat sonra) Kırklareli’nden yurtdışına çıkmışlar.

Şüphelilerin kaçmasına yardım eden L.E.E., I.A., A.F.M.M. ve P.Y. isimli dört kişiyse yakalandı.