Zonguldak'ta 32 yaşındaki Bartu Can'ın öldüren Kenan Alagöz ve cinayetin gizlenmesine yardım eden arkadaşı M.Ö. için iyi hal indirimi uygulandı. İki isim cinayetten 178 gün sonra yakalanmışlardı. Hatta M.Ö. cenazeye bile gitmişti...

32 yaşındaki iç mimar Bartu Can geçen sene Zonguldak Ereğli’de kamp yaptığı Yumurtalık kayalıklarında arkadaşları tarafından sabah saatlerinde hareketsiz bulunmuştu. Ambulans geldiğinde her şey için çok geçti. Yapılan otopside çenesinde bulunan mermi deliği ölümün kaza olmadığını ortaya koydu. Bu tespitle başlatılan cinayet soruşturması ilçeyi sarsan bir davaya dönüştü.

Olay gecesi Can’la beraber kampa giden altı kişi farklı tarihlerde gözaltına alındı. Ancak ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. İfadelerinde silah sesi duyduklarını, ancak önemsemediklerini söylediler. Cinayetin failleri güvenlik kameraları ve plaka tanıma sisteminden elde edilen verilerle ortaya çıktı. Yaklaşım 30 bin plaka incelendi ve sır perdesi 178 gün sonra aralandı. 59 yaşındaki Kenan Alagöz ve arkadaşı 48 yaşındaki M.Ö.’nün olay gecesi bölgede oldukları anlaşıldı ve iki isim gözaltına alındı. Alagöz ifadesinde Bartu Can’ı tanımadığını, tartışma çıktığını ve havaya ateş açtığını, silahın ikinci kez kazara patlamasıyla Can’ın vurulduğunu söyledi. Can’ı vurup orada bırakarak kaçmışlardı. M.Ö. cinayetten sonra Can’ın cenazesine de katılmıştı. Hatta birkaç ay sonra Can’ın babasına ”Sizin iş ne oldu” diye de soracaktı. Aslında bu durum cinayetin gizlenmesinde bir organizasyon olduğunu gösteriyordu. Katile yardım eden arkadaşı soğukkanlılıkla cenazeye bile katılabilmişti. Ancak ikisi de mahkemede pişman olduklarını söyleyecekti…

İki ismin tutuklu yargılandığı davanın dün karar duruşması vardı. İkisi de görüntü sistemiyle cezaevinden duruşmaya katıldı. Pişman olduğunu söyleyen Alagöz “Bilerek ve isteyerek yapmadım. Vicdan azabı çekiyorum” dedi. Avukatı da olayın bir kaza olduğunu savundu ve Alagöz’ün cinayeti bilerek işlemediğini, olayın alkol ve uyuşturucunun etkisi altında yaşandığını iddia etti. Alagöz’ün silahı kazara ateşlediğini ve ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan yargılanması gerektiğini, haksız tahrik indirimi de uygulanmasını istedi.

M.Ö. olay sırasında arabanın çöpünü toplamakla meşgul olduğunu, Bartu Can’ın arabaya bindiğini, ancak müdahale etmediğini söyledi. Olayın yalnızca bir-iki dakika sürdüğünü ve tartışmayı tam anlamıyla görmediğini belirtti.

‘İyi hal’ indirimi uygulandı

Mahkeme de sanıkları ‘dinledi’ ve iki sanığa iyi hal indirimi uygulandı. Kenan Alagöz ‘kasten öldürme’ suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutukluluk hali devam edecek. Cinayete yardım suçundan sekiz yıl dört ay hapis cezası verilen M.Ö. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ailesi: Her gün ağlıyoruz, cezalandırılsınlar

Mahkemede konuşan Bartu Can’ın annesi Filiz Can “Çocuklarımı zor şartlar altında yetiştirdim. Pırlanta gibi çocuklardı. Bizden onu aldılar. Cezalandırılmalarını istiyorum” dedi. Baba Ahmet Turan Can ise oğlunun ilçenin sayılı iç mimarlarından olduğunu belirtti: “Onların da ağlamasını istiyorum. Oğlumu katlettiler, cezalandırılmalarını talep ediyorum. Kendisi kişiliği, giyimi, karakteri ile görenin kolay kolay unutmayacağı bir çocuktu. Her gün ağlıyoruz. Sanıklar oğlumu katlettiler. Onların da ağlamasını istiyorum. Cezalandırılsınlar.”