Samsun'daki gezici kütüphane, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarıyla buluşmak için yola çıktı. Çocukların da ilgi odağında olan gezici kütüphane, çocukları yalnızca kitaplarla değil farklı etkinlik ve oyunlarla da buluşturuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği ve İŞKUR İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla faaliyet gösteren Gezici Kütüphane, il merkezi ve köylerde hizmet veriyor.

Gezici Kütüphane’nin amacı şehirlerin uzak semtlerinde, kasaba veya köylerde yaşayıp uzaklık sebebiyle yerleşik halk kütüphanelerinden yararlanamayan vatandaşlara hizmet götürebilmek. Gezici Kütüphane bu kez de Samsun’un Çarşamba ilçesi Ustacalı ve Kızılot mahalleleri ile Terme’nin Kumcağız Mahallesi’nde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelerin çocuklarına yönelik etkinlikler düzenledi. Otobüs şeklindeki bu kütüphane, çocukları kitaplarla buluşturarak kaliteli vakit geçirmelerine yardımcı olmayı ve gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Deprem bölgesine gezici kütüphane

Gezici kütüphane çocukları yalnızca kitaplarla buluşturmakla kalmıyor ayrıca akıl ve zeka oyunları oynama, boyama, çizgi film izleme gibi etkinliklerin yanı sıra otobüsün yanında oluşturulan alanda halat çekme, çuval yarışı, seksek gibi oyunlar oynanarak sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunuyor.

Gazi İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mikdat Malat, Gezici Kütüphane ile mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunduklarını söyledi:

“Bundan sonra da mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu alanlarda kütüphane otobüsümüzle hizmet vermeye devam edeceğiz.”

Çocuklar da sevmiş

İŞKUR Çarşamba Hizmet Merkezi Şube Müdürü Rıfat Yıldız da mevsimlik işçilerin bölgede bulunduğu dönemde aynı bölgedeki çocuklara yönelik etkinlik yaparak çocukların eğitim ve sosyal anlamda eksiklerini bir nebze gidermeyi amaçladıklarını söyledi.

Gezici Kütüphane’den yararlanan çocuklardan Yaren Karka, oyunlar oynayıp kütüphane aracına girince kendisini mutlu hissettiğini, resim yaparken yeteneğinin geliştiğini, kitap okurken de okumasının hızlandığını fark ettiğini anlattı.

Rosidar Utaş da kitap okuyup resim yaptığını söyledi.

Helin Yol ise boyadığı resimlerin kendisini resim öğretmeni olma hayaline yönelttiğini dile getirerek, “Resimler çok güzeldi, inşallah resim öğretmeni olurum. Burayı çok sevdim.” dedi.

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki kütüphane sayısı bir önceki yıla göre azaldı