Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesine ilişkin davada 'FETÖ'nün eski emniyet imamı olduğu öne sürülen Kemalettin Özdemir'in tanık olarak dinleneceği bildirildi.

Cumhuriyet tarihinin en kritik faili meçhul cinayetlerinden biri olan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesine ilişkin dava devam ederken yeni bir gelişme oldu.

‘FETÖ’nün eski emniyet imamı olduğu öne sürülen Kemalettin Özdemir’in Hablemitoğlu davasında tanık olarak dinleneceği bildirildi.

FETÖ lideri Fethullah Gülen ve emekli Albay Levent Göktaş’ın da aralarında olduğu 10 sanık hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame 21 Kasım’da Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede Gülen, FETÖ yöneticilerinden Mustafa Özcan, Aydın Köstem ve eski MİT’çi Enver Altaylı Hablemitoğlu’nu tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle suçlanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen eski Yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak’ın da “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 20 yıla kadar hapsi istenmişti.

Savcı Zafer Ergün’ün hazırladığı 364 sayfalık iddianame bulgulardan çok tanık beyanlarına dayanıyordu. İddianamede dayanak gösterilen ifadeler çoğunlukla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen eski Yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’a aitti.

Cinayeti işlediği iddia edilen isim Kazakistan’da çıkmıştı

Bozkır Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan duruşmalarda FETÖ kumpası Ergenekon davasında “Ergenekon’un bir numarasını tanıdığını” ileri süren ve tanık da olan Zihni Çakır’ın telkinleriyle ifade verdiğini iddia etmişti.

Bozkır duruşmalarda Zihni Çakır ile iddianameyi yazan savcı Zafer Ergün ile sık sık görüştüğünü öne sürmüş ve “Zihni Çakır dosya içindeki evrakları bana gönderip sorular sorardı. Bal köpüğü renkte bir aracın fotoğrafını da gönderip sanıklardan Tarkan’ın gönderip göndermediğini sormuştu” demişti.

16 Mayıs 2023’te devam eden duruşmada cinayeti işlediği öne sürülen Tarkan Mumcuoğlu’nun cinayet tarihinde Kazakistan’da görevde olduğuna dair sürpriz tanıklar ifade vermişti.

İddianamede savcı Mumcuoğlu’nun Kazakistan’da görevde olduğu sırada gizlice Türkiye’ye gelerek cinayeti işlediğini iddia etmişti. Mumcuoğlu’nun avukatları tarafından Türkiye’ye getirilen Kazak bir asker savcıyı yalanlayan bir ifade vermişti. Emekli albay olan Kazak cinayet tarihinde Mumcuoğlu’ndan bizzat ders aldıklarını, eğitim çalışmalarının başında Mumcuoğlu’nun olduğunun söylemişti.

Mumcuoğlu ile Kazakistan’a giden Özel Kuvvetler’de görevli askerler de Mumcuoğlu’nun Kazakistan’dan ayrılmadığını anlatmıştı. Cinayeti işlediği öne sürülen Mumcuoğlu’nun Türkiye’ye geldiği kanıtlanamazken söz konusu tarihlerde Kazakistan’da eğitim verdiğine dair tanıkların ortaya çıkması davanın seyrini değiştirmişti.

Duruşma 16 Temmuz’a ertelenmişti

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın 8 Mart 2024’teki celsesinde davanın tek tutuklu sanığı Nuri Gökhan Bozkır, tutuksuz sanıklar Levent Göktaş, Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Aydın Köstem ve Mehmet Narin ile taraf avukatları hazır bulundu. Başka davada hükümlü Enver Altaylı ise cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılmıştı.

Sanık ve avukatlarının dosyaya gelen evraklar ile dinlenen tanıklara ilişkin beyanları ve talepleri alınmıştı.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme sanık Bozkır’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı 16 Temmuz’a ertelemişti.

Hablemitoğlu davası tanığı: Suikast kararı alınan toplantıdan haberim yok