Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı'nca hakim ve savcılar için ithal silah alımı kampanyası yapıldı. Listede meraklısının gözdesi Glock marka tabancalar da var. "Hibe," "bağış" yoluyla alışverişini yapmak da mümkün...

Yıllardır konuşulur, tartışılır, Türkiye’nin büyük bir bireysel silahlanma sorunu var. Bu sorunun bir tarafında zaten ruhsatsız ve dolayısıyla yasa dışı olan silahlanma yatıyor, bir tarafında ise ruhsatlı silahlanma.

Türkiye’de bazı meslek gruplarının sırf o mesleği yapıyor olmalarından ötürü silah ruhsatı alma hakları bulunuyor. Kuyumculardan gazetecilere kadar uzanan bu meslek gruplarından biri de, hakim ve savcılar.

2008 yılında yapılan düzenlemeyle de hakim ve savcılar görev süreleri boyunca biri yerli, biri ithal olmak üzere iki silah alabiliyor.

Yargı mensuplarının alacağı silahlar fon, vergi, resim, harç ve resmi kuruluşlara ait ardiye ücretinden muaf tutuluyor. Yani hakim ve savcılar görece çok daha ucuz fiyata silah sahibi olabiliyor.

Suikast silahı olarak bilinen Glock tabancalar da listede

Son olarak Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca hakim ve savcılar için ithal silah alımı ilanı yapıldı. Adalet Bakanlığı’nın başlattığı kampanyayla yargı mensupları piyasa değerinden çok daha düşük fiyata ithal silah satın alabilecek. Hakim ve savcılar için başlatılan kampanya 30 Eylül’e kadar sürecek.

Adalet Bakanlığı’nın 27 Ağustos’taki yazısında 2012 yılında da benzeri yapılan kampanyanın ayrıntılarına yer verildi. Yazıda kampanyanın hakim ve savcıların güvenliklerini artırmak amacıyla yapıldığı ve Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından ithal silahların tedarik edileceği ifade edildi.

Silahların alımının Euro veya Dolar ile yapılması, ücretin Adalet Bakanlığı’nın banka hesabına yatırılması gerektiği belirtildi. MKE’nin ithal silah listesinde suikast silahı olarak bilinen Glock marka tabancanın da yer aldığı görüldü. Glock tabancaları dünya çapında polis, güvenlik güçleri ve ünlülerin yanı sıra suçlular tarafından kullanılmasıyla biliniyor.

‘Hibe’, ‘bağış’ yoluyla ‘alışveriş’ yapanlar var

Glock marka silahın ithalat anlaşması MKE’de bulunuyor. MKE’nin internet sitesinde Glock marka silahın fiyatı 3 bin 690 dolar. Hakim ve savcılar ise yapılan yeni kampanyayla bu silahı 637 dolara satın alabilecek. Yani yaklaşık 3 bin dolarlık (102 bin TL) bir indirim söz konusu.

10 Haber’in yargı kaynaklarından edindiği bilgilere göre kimi hakim ve savcılar 3 bin dolar ucuza aldıkları silahları “hibe” veya “bağış” yöntemiyle üçüncü kişilere satabiliyor. Üstelik kimi yargı mensupları birden fazla ithal silah başvurusunda bulunamadığı için silah satın almayan hakim ve savcılara “sen al bana hibe edersin” diyerek alışveriş de yapıyor.

İkinci el silah satışının yasak olduğu Türkiye’de ticaret hibe ve bağış yöntemiyle yapılıyor. Noterlerde yapılan bu işlemde silah devrinin “ücretsiz” yapıldığı yazıyor. Ancak silahın hibe ve bağış yöntemiyle devredilmesinin ardından elden yapılan ödemelerle satışlar gerçekleştiriliyor.

Hakim ve savcılara satış listesi-MKE’nin satış listesi

Meclis’in gündeminde cinayet, yaralama ve mekan basmalar var: Bireysel silahlanma artıyor