Gaziantep’teki Şehitkamil Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde hasta yakınları, hastalarıyla ilgilenilmediği gerekçesiyle doktor Zakir Doğan’la tartıştı ve Dr. Doğan da beyaz kod vererek, “Hastanızla artık ben ilgilenemem. Başka bir arkadaşım ilgilenecek” dedi. Ancak bu sözlerin üzerine hasta yakınları doktora saldırdı ve güvenlik görevlileri duruma müdahale etti.
Hastaneden çıkarılan hasta yakınları bu defa da Dr. Zakir Doğan’ı iş çıkışı evine giderken yolda yakalayıp dövdü. Yüzü ve vücudunun çeşitli bölgelerine darbe alan Dr. Doğan, saldırganların elinden çevreden yetişenler tarafından kurtarıldı. Hastaneye giderek darp raporu alan Dr. Zakir Doğan, avukatı aracılığıyla saldırganlardan şikayetçi oldu. Gözaltına alınan üç kişi daha sonra serbest bırakıldı.
Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, “Bu olaylar, ‘Doktor efendiler, giderlerse gitsinler, elini hastanın cebinden çek’ yaklaşımlı sağlık politikalarının yansımasıdır” dedi. Son şiddet olayının toplumsal psikolojik boyutu gösterdiğini kaydeden Yılmaz, sağlık zincirindeki problemlerin hasta ve yakınları tarafından hekime fatura edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Maalesef sağlık sistemimizde basamaklandırılmış sağlık zinciri olmaması, hastayı ve hekimi geriyor. Hasta hıncını doktordan almaya çalışıyor. Hekimden 5 dakikada muayene yapması isteniyor. Dünyanın neresinde bu uygulama var? Yasal düzenlemeyle sağlık görevlilerine yapılan saldırı katalog suçlar arasına alındı ama maalesef ya hakimler bunu bilmiyor ya da uygulamıyor. Son olayda, meslektaşımız görev yerinde saldırıya uğruyor, yetmiyor yolu kesilip 3 kişi tarafından dövülüyor. Ama, serbest kalıyor. Oysa, batı ülkelerinde bunun belli bir süre sağlık hizmetlerinden yararlandırılmama gibi bir takım yaptırımları var. Eğer yasalar ciddi şekilde uygulanmazsa sağlıkta şiddet de önlenemez.”