Hatay'da depremzedelere dağıtılması gereken ilaçlar dağıtılmış gibi gösterilip devletten ödeme alındığı saptandı. 28 şüpheli gözaltına alındı. Hatay Eczacılar Odası Başkanı Akgöl 10Haber'e dolandırıcılığın nasıl yapıldığını anlattı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya KAFES-50 kapsamında Hatay’da B.Ç. ve M.Ç. liderliğindeki bir suç örgütüne operasyon düzenlendiğini duyurdu. Hatay, Ankara, Adana, Manisa, Mersin, İstanbul, Konya ve Eskişehir’deki operasyonlarda 28 kişi yakalandı.

Gözaltına alınma gerekçeleri ise depremzedelere dağıtılması gereken ilaçları sahte evrak ve faturalarla dağıtılmış gösterip ödeme almak. 28 şüpheli kamuyu 2 milyar 250 milyon TL zarara uğratmakla da suçlanıyor.

Yerlikaya’nın açıklamasında başkaca detay yoktu. Dolandırıcılığın nasıl yapıldığı, ilaçların nasıl dağıtıldığı, zincirin hangi halkasında dolandırıcılık yapıldığı belirtilmiyordu. 10Haber’in ulaştığı Hatay Tabip Odası Başkanı Reşat Akgöl depremin yıktığı kentte yaşananları anlattı.

Türk Eczacıları Birliği depremin hemen ardından kampanya başlattı ve meslektaşlarına çağrı yaptı.

Anlatıldığına göre deprem nedeniyle yıkılan kentte ayakta eczane de kalamamıştı. Bu yüzden depremin ilk üç ayında, yani OHAL ilan edilen dönemde dört ilçede sahra hastaneleri gibi sahra eczaneleri de kuruldu. Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odalarının koordinasyonunda Şubat, Mart ve Nisan 2023’te hizmet veren bu eczanelerden depremzedelere ilaç yardımı yapılıyordu.

Belirlenen organizasyonlar dışında yardım toplanmaması da o dönem uyarılar arasındaydı.

Türkiye’nin dört bir yanından eczacılar sahra eczanelerine ilaç yardımı yapmak için sıraya girmişti. https://www.farmainbox.com/ adlı siteye giren eczacılar buradan da yardım yaptı. Sadece nakit değil fiziki ilaç yardımı da yapıldı ve bunda eczacılar dışında derneklerin de yardımları oldu. İl sağlık müdürlüklerine teslim edilen yardımlar depremzedelere ulaştırılmak üzere organize edildi. Sahra eczanelerine dağıtılan ilaçlar depremzedelere verildi. İlacın dağıtımı hastanelerde yazılan reçetelerle sağlanıyordu.

Eczacılar bu sisteme girerek yardım yapıyordu.

Son operasyon da bu yardım organizasyonuyla ilgili. Çünkü gözaltına alınanlardan ikisi Akgöl’ün aktarımına göre Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bir eczacı ve bir doktor. Nitekim bu ikisi suç örgütünün yöneticisi olarak tanımlandı.

Son olarak OHAL’in bittiği kentte sahra eczaneleri kaldırıldı, 135 yerde geçici hizmet noktası kuruldu. Şimdi eczacılar çadır ve konteynerlerde hizmet vermeye devam ediyor.

Deprem tetikledi, yapı ruhsatları 6 yılın zirvesinde