Hatay'da bazı alanlar rezerv alan ilan edilmişti. Bu kez Aksaray, Saraykent, Akasya mahallelerine tebligat gitti. Vatandaşlar da bunu protesto etmek istedi ama polis çok sert müdahale etti.

Kentsel dönüşüm düzenlemelerini kapsayan kanun teklifi 8 Kasım 2023’te TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, ertesi gün Resmi Gazete’de de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Daha önce bir yerin rezerv alanı ilan edilebilmesi için orada yapı olmaması ve meskun mahal dışında bulunması gerekiyordu ama yeni düzenleme bunu değiştirmişti. Artık gerekli görülen tüm yerler rezerv yapı alanı ilan edilebilecekti.

Yeni kanundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 14 Kasım’da bir yazı gönderdi. Yazıda 6306 sayılı kanuna atıf yapılıyor ve Hatay’daki bazı bölgeler rezerv alan ilan ediliyordu. Ancak halk rezerv alana karşı çünkü ne kadar ödeyecekleri, yapının ne zaman teslim edileceği belirsiz. Üstelik ödeyemezlerse yapılar çocuklarına da kalamıyor ve mal varlıkları Hazine’ye geçiyor. Onlar da borçlarının ne kadar olacağını bilemiyor, önlerini göremiyor.

Bu konuda daha önce halk basın açıklaması yaptı, protesto etti. Yine Antakya’nın Aksaray, Saraykent, Akasya mahallelerinde yaşayanlar bugün rezerv alana karşı eylem yaptı. Fakat çok sert polis müdahalesiyle karşılaştılar ve bazı depremzedeler dövüldü.

Dört kişinin gözaltına alındığı eylem sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan mahallenin tepki gösterdiği alanda rezerv alan uygulaması olmadığını iddia eti. Antakya’da Aksaray, Saraykent ve Akasya Mahallesi’ne ilişkin “21-22. bölge için bir uygulamamız yok. İnsanların evlere ihtiyacı var. Devlet halkıyla pazarlık yapmaz, halk devletle pazarlık yapmaz, devlet himaye eder” dedi.

Mahalleliler ise İsmail Ceylan’ın “rezerv alan değil” dediği bölgede bazı evlere tebligat geldiğini, evine işlem yapmak isteyenler ise evleri rezerv alanda görüldüğü için ruhsat alamadığını söylüyor.

 

 

Ansızın bu mesaj geldi: Mülkünüz Hazine’ye devrediliyor