Batman'da 9 Haziran 2017'de PKK saldırısı sonucu 22 yaşında yaşamını yitiren Şenay Aybüke Yalçın ölümünün yedinci yılında da unutulmadı.

22 yaşındaki Şenay Aybüke Yalçın 2016 yılında Batman’ın Kozluk ilçesine müzik öğretmeni olarak atanmıştı. Hayalindeki mesleği henüz birkaç ay yapabilmişti ki 9 Haziran 2017’de PKK’nın belediye başkanının aracına saldırısında kurşunların hedefi oldu.

Oysa karneleri dağıtmış, memleketine gitmek üzere okuldan ayrılmıştı Aybüke öğretmen. Ailesi dört gözle kavuşmayı bekledikleri kızlarını göremeden şehadet haberini aldı. Genç kadın son yolculuğuna tabutunda beyaz duvakla uğurlandı.

Talimatı veren PKK’lı genç öğretmenin yaşamını yitirmesinin üstünden bir yıl geçmeden öldürüldü.

Adı yaşatılıyor

Aybüke öğretmenin hatırası okullarda, kütüphanelerde, sanat atölyelerinde, park ve caddelerde, anısına düzenlenen etkinliklerle yaşatılıyor.

Adı ilk görev yaptığı ve kendi imkanlarıyla açtığı müzik atölyesine, daha sonra Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne verildi.

Mezun olduğu Körfez Anadolu Lisesi’ne, saldırının olduğu Hastane Caddesi’ne ve mezun olduğu Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin orkestra salonuna da Aybüke ismi eklendi.

Adının verildiği Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın Halk Kütüphanesi geçen yıl 1,6 milyon kullanıcıya hizmet verdi.

Aybüke öğretmenin hatırasına 2017’de masa tenisi turnuvası, 2018’de Türk halk müziği solo ses yarışması düzenlendi.

Şırnak’ta Gabar Dağı’nda keşfedilen petrol kuyularının bulunduğu sahaya da Aybüke öğretmenin adı verildi.

Filmi binlerce kişi izledi

Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın’ın hayatını ve öğretmenlik azmini beyazperdeye taşıyan “Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!” filmi, geçen yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde vizyona girdi.

TRT ile Bee Yapım ortaklığında çekilen filmin yönetmenliğini Murat Onbul üstlendi. Filmin senaryosunu Uğur Kılıç ile Ozan Bodur kaleme aldı. Filmde Aybüke öğretmeni Nihayet Şahin, Aybüke öğretmenin babasını Caner Kurtaran, annesini Zeynep Kankonde canlandırdı. Filmin oyuncuları arasında Engin Hepileri, Cansel Elçin, Murat Han, Turgay Tanülkü ve Zeliha Kendirci de yer aldı.

Geçen yıl 23 Kasım’da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen filmin galasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, şehit öğretmen Aybüke Yalçın’ın annesi Zehra, babası Sadık, kardeşi Atıf Aybars Yalçın ve filmin oyuncuları katıldı.

Film Türkiye’nin birçok ilinde gösterime girdi ve binlerce kişi filmi izledi.

‘Allah onlardan razı olsun’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin genç kadının yedinci ölüm yıldönümünde memleketi Çorum’a gitti.

“2016 yılında PKK’nın ikiz kardeşi FETÖ kalkışmada bulundu. Ardından başarısız olunca diğer kardeş PKK bir kez daha devriye girdi. 2017 yılını hatırlayacaksak olursak PKK’nın sivillere yönelik, özellikle eğitim camiasına, öğretmenlerimize yönelik, okullarımıza yönelik, öğretmenlerimize saldırılarıyla hatırladığımız bir yıl oldu” diyen Tekin şöyle devam etti:

“Sadece öğretmenlerimiz değil yine aynı yıl siyasi partilerin başkanlarından yol yapım çalışmalarındaki sivil işçilere varıncaya kadar bölgeye, bölge insanına bölgenin kalkınmasına hizmet etmek isteyen terörün kökünü kurutmak için çaba sarf eden tüm sivillere topluca bu tür hain saldırılar yapıldığı bir dönem oldu. Bu dönemde biz iki kardeşimizi, meslektaşımızı, değerli öğretmemizi şehit verdik. Şehitlerimizden biri Aybüke öğretmenimiz. Bugün burada şehit öğretmenlerimizden Şenay Aybüke öğretmenimizi ailesiyle birlikte anmak için bulunuyoruz. Diğeri de aynı tarihlerde kaçırılarak şehit edilen Necmettin öğretmenimiz.

Terör örgütlerinin hiçbiri bu anlamda bizim azmimizi kıramaz. Sonuna kadar böyle bir kuşak yeni Aybükeler, yeni Necmettin öğretmenler yetiştirmek için çaba sarf edeceğiz. Bu ülkeyi bize vatan kılan başta Atatürk olmak üzere şehitlerimizi bir kez daha minnetle, şükranla anıyorum. Allah onlardan razı olsun. Biz de onların bu fedakarlıklarına karşılık olarak, bu ülkeye sonuna kadar sahip çıkacak kuşaklar yetiştireceğiz.”

Aybüke Yalçın’ın babası Sadık Yalçın da “Allah devletimize ve milletimize böyle acı günler yaşatmasın. Üzüntü duymasınlar. Şu anda görev başında olan öğretmenlerimiz eğitim dönemini sağlıklı bir şekilde tamamlayıp, öğrencilerine karnelerini versinler. Ebediyete intikal etmiş olan tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Allah hepsinin mekanını cennet etsin. Sayın bakanıma bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum. Allah razı olsun” diye konuştu.

Erdoğan ve Özel’den mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel de Aybüke öğretmeni unutmadı.

  • Erdoğan: “Mesleğini icra etmekten; vatanına, milletine faydalı olmaktan, öğrencilerine iyi bir eğitim vermekten başka gayesi olmayan, ancak bölücü teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit edilen Aybüke Yalçın’ı, şehadetinin 7. yılında rahmetle yâd ediyorum. Aybüke kızımızın katilleriyle mücadelemizi hem ülkemizde hem de bölgemizde sonuna kadar sürdüreceğiz”
  • Özel: “Batman’da 7 yıl önce PKK terör örgütünce şehit edilen öğretmenimiz Şenay Aybüke Yalçın’ı rahmetle ve saygıyla anıyorum.”