Diyarbakır'da 15 yıl önce evine baskın yapılan 15 yaşındaki Demet Kardaş öldürüldü. Baskın sadece haydutların bildiği bir yöntemle yapılmış, cinayetin esas şüphelileri de ortadan kaybolmuştu. Ama geçen hafta yakalandılar.

Demet Kardaş izin verilseydi şimdi 30 yaşında bir kadın olacaktı. Ama 2009 yılında sadece haydutların baş vurduğu bir yöntemle öldürüldü. Zaten çilenin içine doğmuştu. Beş çocuklu bir ailenin kızıydı, Diyarbakır’da ailesiyle yaşıyordu, ama annesi Hogan Kardaş 2006 yılında Demet’in kardeşini doğururken bebekle birlikte ölmüştü. Babası Azamet Kardaş kısa sürede başkasıyla evlenmiş, Diyarbakır’ın merkezine taşındı. Çocukların hepsi artık babanne Ferizan Kardaş’ın yanındaydı.

Babaanne ve torunları yoksuldu, Demet’i de bu yüzden beşinci sınıfa kadar okula gönderebildi. Artık Demet’in çocukluğu da yavaş yavaş siliniyordu, çünkü köy işleri onun omuzlarına binmişti. Ablası Zozan evlenip başka şehre, abisi Burhan askere gitmişti. Ergani’de hem babaannesine, hem de kardeşleri Orhan ve Ali’ye bakıyordu Demet.

Takvim yaprakları 2009 yılını gösteriyordu o sırada. Akraba olan Yiğit ve Kardaş aileleri arazi nedeniyle bir türlü anlaşamıyorlardı. Eylül ayının 8’inde köyde bir huzursuzluk vardı. Ve bu gerginlik Demet’in bir gece vakti toprağa verileceği olayların başlangıcını işaret ediyordu. O gün Yiğit ailesinin üyeleri Ergani’de bir otomobilin içindeyken dört kişi onlara kurşun yağdırdı. 39 yaşındaki Remzi Yiğit hayatını kaybetti, ağabeyi 42 yaşındaki Mehmet Yiğit yaralandı. Yiğit ailesinin aklındaki şüpheli belliydi: Kardaş ailesi.

Ergani’deki cinayetlerin ardından köyde jandarma önlem almıştı.

Hiç beklemeden karşı saldırıya hazırlandılar ve gece yarısı Kardaş ailesinin Kömürtaş Köyü’nü bastılar. Önce bir otomobil lastiği yaktılar, onu Kardaş ailesinin evinin içine attılar. Aile panik olup dışarı koşunca hain plan işledi: Kapıdan çıkan herkesi yaylım ateşine tuttu Yiğit ailesi. Saldırıyla hiç alakası olmayan 15 yaşındaki Demet Kardaş öldü, babaanne Ferizan Kardaş ile akrabası Zülküf Kardaş yaralandı. ve Yiğit ailesinin saldıran üyeleri tam 15 yıldır bulunamadı. Ta ki geçen haftaya kadar.

Saldırıdan sonra her iki aileden beş kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Ancak Mehmet Ali Yiğit, Mehmet Zülfü Yiğit ve Fahri Yiğit ortada yoktu, esas onlar aranıyordu. Olayla ilgili dava açıldı ama bu üç kişi bulunamadı, haklarında yine de ceza verildi. ‘Çocuğu kasten öldürme’ suçundan müebbet ila ‘Öldürmeye teşebbüs’ suçundan 24’er yıl hapis cezası aldılar.

İki yıl önce dosya Ergani İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından raftan indirildi. O andan itibaren şüphelilerin izi takip edildi ve Jandarma Suç Araştırma Timi’nin de (JASAT) desteği ile Mehmet Ali Yiğit, Mehmet Zülfü Yiğit ve Fahri Yiğit geçen hafta yakalandı. Gözaltına alınan ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan üç kişi işlemleri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Cinayet işledi, ‘Adamı vurdum, polis çağırın beni alsın’ diye bağırdı