Uzmanların her fırsatta uyardığı olası İstanbul depremi herkesin gündeminde. Prof. Dr. Tüysüz olası depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğine dair 4 senaryo paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da atılan adımları anlattı. AFAD ise Silivri deposuna binlerce çadır ve konteyner stokladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından uzmanların uzun yıllardır uyarılarını sürdürdüğü olası İstanbul depremi daha fazla konuşuluyor. Bilim insanları, siyaset ve kurumlar hemen her gün olası İstanbul depremiyle ilgili çalışmalar, açıklamalar yapıyor.

Deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara’da olası bir depremin İstanbul’u nasıl etkileyeceğine ilişkin dört ayrı senaryo paylaştı. Tüysüz, büyüklükleri 6.9 ile 7.6 arasında değişen senaryolara ilişkin amacının korkutmak değil bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Tüysüz’ün paylaşımları şöyle:

Marmara’da olacak deprem İstanbul’u nasıl etkiler? Bu sorunun cevabı büyük ölçüde olacak depremin yeri ve büyüklüğü ile ilgili. Bu ikisini biliyorsanız depremin nereleri nasıl sarsacağını hesaplayabilirsiniz. Bunu da net olarak bilmeniz güç olduğu için senaryolar hazırlar.

En kötü duruma göre hazırlıkları yaparsınız. Böylece hangi yapı hangi şiddette (mühendislik hesaplarında ivme ile) sarsılabilir bunu belirler buna göre yapıyı depreme hazırlarsınız. İzleyen tweetlerde size 4 senaryo göndereceğim. Bu haritalarda ölçek şiddettir.

“Deprem şiddeti I den XII ye kadar ölçeklenir, ancak haritalarda IX ve üzeri tek sembol ile gösterilmiştir. Bazı şiddet değerleri tabloda verilmiştir. Senaryoda Le Pichon vd tarafından yayınlanan fay modeli kullanılmıştır.”

“Senaryo-1: Sadece Adalar fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir (Şiddet değil). Tuzla ve Adalar’da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılır.”

“SENARYO 2- Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında Orta Marmara fayı fay kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur, Büyükçekmece’den Eminönü’ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir”

“SENARYO 3- Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5, olası şiddet Mimarsinan-Eminönü sahiline paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde IX ve üzeri olabilir.”

“SENARYO 4-Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikteckırılırsa (zayıf, olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 20 km, Anadolu yakasında 10 km lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur.”

Tüysüz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın devamında da şunları kaydetti:

“Bu haritaları sizi korkutmak amacı ile hazırlamadım, olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek. Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın. Bilinmezlikler ve farklı yorumlar çok fazladır. Modellerde çok sayıda varsayım kullanılmaktadır, kullanılan parametrelerde küçük bir değişiklik modelleri büyük ölçüde değiştirebilir, lütfen haritalara bakarken bu gerçeği hatırda tutun.”

Depremi çabuk unuttuk, çıkmalı binada eski düzene geri döndük

Erdoğan: İstanbul’u ayrı başlık altında değerlendiriyoruz

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Marmara’da beklenen olası depreme ilişkin yapılan hazırlıkları paylaşan Erdoğan, İstanbul’un tüm ilçelerine koordinatör vali atamalarının yapıldığını belirterek, “İşlemlerin hızlı ve etkili olması bakımından koordinatör valilerimizin faydasını gördük. İstanbul’un ilçelerinde olası bir deprem sonrası iletişimin sağlanması için yeni telsiz sistemi kurduk ve çalışır hale getirdik. Toplanma alanlarını, rezerv alanları yeniliyor ve aktif kullanıma hazır olmaları için çalışmalarımızı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin depremle mücadelesinde İstanbul’u ve Marmara’yı ayrı başlık altında değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “İstanbul için 1,5 milyon konutun dönüşümünü şu anda öngörüyoruz ve bunun için boşa harcanacak bir vakit yok. Gerek deprem bölgesi gerekse diğer illerimizde olsun hiçbir çalışmayı ağırdan alacak durumumuz yok. Toplanma alanlarını, rezerv alanları yeniliyor ve aktif kullanıma hazır olmaları için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunun yanı sıra Kanal İstanbul’un iki yakasına 500’er bin nüfusu barındıracak projemiz de olası İstanbul depremine yönelik tedbirlerimiz kapsamındadır” diye konuştu.

AFAD’dan Silivri’ye deprem çadırı ve konteyner stoku

Ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara Bölgesi’ndeki afetlere hazırlık sürecine katkıda bulunacak Silivri Lojistik Deposu’nda 59 bin çadır ve 5 bin 628 katlanabilir konteyner stokunun oluşturulduğunu bildirdi.

Türkiye’de 8 milyon konutun deprem sigortası yok