İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya beş gün önce yaptığı açıklamada son dört ayda 112 bin 404 düzensiz göçmenin yakalandığını, bunların 48 bin 339’unun sınır dışı edildiğini belirterek “Düzensiz göçmenler yeni göç rotası arayışına girdi” demişti. Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros da Türkiye’de 28 Eylül 2023 itibarıyla yasal olarak 4 milyon 741 bin 115 yabancı bulunduğunu, bunların 3 milyon 279 bin 152’sinin geçici koruma altındaki Suriyeliler olduğunu söylemişti. İBB’nin İSKİ verilerine dayandırarak açıkladığı veriler ise yabancı sayısının düzensiz göçmenlerle birlikte söylenenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor: İki buçuk milyon.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İstanbul Su ve Kanalizasyonu İdaresi (İSKİ) su tüketim verilerine göre 2019 yılında kentte 145 bin yabancı uyruklu abone varken rakamın 2023 yılında 255 bin 985’e çıktığını bildirdi.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce:
“İSKİ su tüketim verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 2,5 milyon yabancı yaşıyor.”https://t.co/dvy73mcO8M pic.twitter.com/CfOAFml0O7
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) October 17, 2023
İstanbul’daki yabancı nüfusunu Avrupa’nın en büyük kentleriyle kıyaslayan Gökçe “İstanbul’daki yabancı sayısı tek başına bir şehir olsaydı, Avrupa’nın en büyük 9’uncu şehri olacaktı. Paris şehir merkezinde 2,1 milyon insan yaşıyor, Viyana nüfusu 1,9 milyon, Barcelona’nınki ise sadece 1,6 milyon” dedi.
Gökçe İstanbul’da ortalama hane büyüklüğünün 3,3 kişi düzeyinde olduğunu, yabancı abonelerde ise birçok hane birlikte yaşadığı için hane halkı büyüklüğünün 8-10 düzeyini dahi aşabildiğini söyledi.
Nüfusun yüzde 16’sına ulaştı
Gökçe “Geçici sığınmacı, konut satışı ile vatandaşlık almış şahıslar, geçici çalışma veya ikamet izni olanlar ile kaçak göçmenler dahil toplam yabancı nüfus vatandaş nüfusumuzun yüzde 16’sına ulaşmış durumda” dedi.
Yabancıların yaşadığı konutların deprem ve afet riskine dikkati çeken Gökçe “50 ile 500 bin arasında konutta yabancıların yaşadığı binaların deprem ve afet riski de belirsiz. Özellikle kaçak göçmenler kayıtsız bir şekilde barındığı için bulundukları yapıları tespit ve kontrol etmek, daha sonra da yenilemek olanak dahilinde değil” diye konuştu.
‘Yabancılara konut satışı durdurulmalı’
Gökçe devamında şunları söyledi: “Dünyada herhangi bir şehrin sekiz yıl gibi bir zaman zarfında 2,5 milyon nüfus artışının gerektirdiği sosyal donatı, eğitim kurumları, park, rekreasyon alanı üretmesi, toplu taşıma ağını bu büyük nüfus artışına uygun geliştirmesi mümkün değil. Artan yabancı nüfus, düzensiz ve kontrolsüz göç zaten ekolojik limitlere dayanmış İstanbul’un limitlerini daha da aşındırıyor. Hem yaşadığımız konut krizi nedeniyle hem de şehirlerimizin geleceği için yabancılara konut satışı uygulaması durdurulmalı, kaçak ve düzensiz göçle de etkin mücadele edilmesi gerekiyor.”