İstanbulluların en büyük şikayetlerinden biri, metro istasyonlarındaki yürüyen merdiven, yürüyen yol ve asansörlerin sık sık arızalanması. Bu arızalar uzun zamandan beri şikayet konusu ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi önceleri bu arızaların birer ‘siyasi komplo’ olarak çok abartıldığını düşünürdü, bu düşünceyi güçlendirecek bazı güvenlik kamerası görüntüleri, bazı sabotaj görüntüleri de ortaya çıkmıştı ama şimdi nihayet arızaların gerçekten yaşandığını kabul etti, sebeplerini araştırmaya karar verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘olur’ vermesiyle Teftiş Kurulu Başkanlığınca iki müfettişin görevlendirildiği inceleme kapsamında Raylı Sistem Dairesi Başkanlığına resmi yazıyla bilgi ve belge talebi iletildi. Yazıda toplu taşıma araçlarına erişim noktalarında yer alan yürüyen merdiven ve asansörlere ilişkin son zamanlarda birçok arızanın meydana geldiği belirtildi.
Bilgi ve belgeler istendi
Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’nın görev ve çalışma yönetmeliğiyle yönergelerine dayanak teşkil eden İBB Meclis kararlarının bir örneği istenen yazıda “İBB Meclisi kararı uyarınca işletmenin sürekliliğini zorunlu kılan bakım ve onarım işlerinin hangi kalemlerden oluştuğu bilgisi ile işletme süresince tesis, altyapı ve raylı sistem araçları üzerinde ihtiyaç duyulacak revizyon, ikmal ve yenileme yatırımlarının hangi kalemlerden oluştuğu bilgisine, hizmetlerin yürütülmesi esnasında İBB Başkanlığı ile Metro İstanbul AŞ arasındaki görev ve yetki dağılımına ilişkin hukuki dayanaklarıyla birlikte hazırlanan açıklama yazısına ihtiyaç duyulmuştur” ifadelerine yer verildi.
Yazıda iştirak şirketi Metro İstanbul AŞ ile Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı arasındaki asansör ve yürüyen merdivenlerle ilgili yazışmaların istendiği, gerekli bilgi ve belgelerin Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesi gerektiği bildirildi.
Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı’nın yazısı
Bunun üzerine Raylı Sistem Dairesi Başkanlığınca Teftiş Kurulu Başkanlığına cevaben yazı gönderildi.
Yazıda İBB Meclisi kararı uyarınca İBB Başkanlığı ile Metro İstanbul AŞ arasındaki görev ve yetki dağılımına ilişkin olarak “Görev ve Çalışma Yönetmeliği” haricinde hukuki dayanaklarıyla birlikte hazırlanan bir yazı ve yazışma olmadığı belirtildi.
Meclis kararına değinilen yazıda şunlar kaydedildi:
“İBB sorumluluğunda olmamasına rağmen yapılan görüşmelerde Metro İstanbul AŞ tarafından içinde bulunduğu mali durum gerekçe gösterilerek talep edilmesi üzerine işletmenin sürekliliği açısından kamu yararı gözetilerek, İstanbul halkının mağduriyet yaşamaması adına kısmi yedek parça teminleri yapılmaktadır. Fakat kamu ihale mevzuatındaki Türk lirası kullanım zorunluluğu sebebiyle gelinen süreçte söz konusu yedek parçaların temin maliyetleri çok artmakta, temin süreçlerinde sıkıntılar yaşanmakta ve işletmenin sürekliliği riske girmekte olduğundan yedek parça teminlerinin yabancı para biriminde ihale düzenleyebilme seçeneği olan Metro İstanbul AŞ’nin kendisi tarafından gerçekleştirilmesinin daha uygun olacağı mütalaa edilmektedir.”
Bütün bu resmi yazışmalar, daha dün bindiği yürüyen merdivenin bugün çalışmadığını gören İstanbullulara pek bir şey ifade etmiyor olabilir, çünkü yaşanan şeyin bu yazışmalarla ilgisi yok, tamir masraflarını belediyenin hangi kurumunun hangi bütçeden yapacağı da sokaktaki insanı çok ilgilendiren bir durum değil.