6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde can kaybı sayısı 53 bin 537 olarak güncellendi ancak bu rakamın gerçeği yansıtmadığı eleştirileri sürüyor. DP milletvekili Salih Uzun ölenlerin isim listesinin açıklanmasını istedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 2 Şubat 2024’te yaptığı açıklamada 6 Şubat depremlerinde merkez üs Kahramanmaraş dışında Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’da 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin 213 kişinin de yaralandığını söyledi. Depremin ilk günlerinden itibaren can kaybı sayısının gerçeği yansıtmadığı eleştirileri ise dinmedi.

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Salih Uzun Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ölenlerin isim listesinin açıklanmasını istedi. Üç gündür deprem bölgesinde olduğunu belirten Uzun gittiği il ve ilçelerde yerel gazetecilerin ve oranın ileri gelenlerinin “Can kaybı açıklanandan çok daha fazla” dediğini belirtti. Bu kanaatin değişmesinin yolunun isim listesini açıklamak olduğunu söyleyen Uzun daha önce İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan isim listesini dilekçe ile istediğini, yazılı soru önergesi verdiğini, ardından randevu talep ettiğini anlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan da listeyi dilekçe ile istediğini, kimliği belirlenemeyenlerin sayısını ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yazılı soru önergesi ile sorduğunu söyledi.

Uzun “Henüz cevap yok. Bizde de vazgeçmek yok. Sonuna kadar takip edeceğim. Hem hayatını kaybedenlerin hatırası için hem de hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirmeleri için” dedi.

Deprem bölgesinde 2 bin 500 kimliksiz ceset; can kaybı 46 bin 104’e yükseldi