Türkiye’de mevsimlik tarım işçiliği, ağır çalışma koşulları ve güvencesiz yaşam standartlarıyla her yıl binlerce işçinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor. İşçiler hem tarlalarda uzun saatler boyunca fiziksel emek sarf ediyor, hem de güvenlik önlemleri yetersiz araçlarla taşındıkları için ölüm riskiyle burun buruna bir hayat mücadelesi veriyorlar.
Son iki ayda en az 19 mevsimlik işçi hayatını kaybederken 73 kişi de yaralandı. Ölenlerin 13’ü henüz çocuktu.
Bilinen son ölüm olayı dün akşam saatlerinde Gaziantep’te meydana geldi. Oğuzeli ilçesine bağlı Yakacık Mahallesi’nde yaşanan kazada tarım işçilerini taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu iki kişi hayatını kaybederken 21 kişi de yaralandı. Sekizinin durumunun ağır olduğu bildirildi.
Son 10 yılda 1803 tarım işçisi iş cinayetlerinde öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2023 verilerine göre Türkiye’de son 10 yılda en az 1.803 tarım işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Tarım sektörü iş kazaları ve iş cinayetleri açısından en riskli sektörlerden biri olmaya devam ediyor. Bu ölümler genellikle taşımacılık kazaları, makine kullanımındaki güvenlik eksiklikleri ve yetersiz çalışma koşulları nedeniyle meydana geliyor. İSİG’in raporuna göre tarım işçilerinin maruz kaldığı risklerin başında güvencesiz çalışma koşulları, uzun mesai saatleri ve iş güvenliği tedbirlerinin yeterince alınmaması geliyor.
Mevsimlik tarım işçileri, çoğunlukla sosyal güvenceden yoksun ve düşük ücretlerle çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Bu işçilerin büyük bir kısmı özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden diğer bölgelere göç ederek tarım sezonlarında geçici olarak çalışıyor. Ancak bu süreçte işçilerin barınma, sağlık hizmetlerine erişim ve taşımacılık gibi temel haklardan mahrum kalması ölümlere ve yaralanmalara yol açan koşulların oluşmasına neden oluyor.
Çocuk işçiler tarlalarda ölüyor
Yoksulluk ve ailelerin geçim sıkıntısı çocukları eğitimden uzaklaştırarak erken yaşta iş gücüne katılmaya zorluyor. Tarım işlerinde çalışan çocuklar fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar veren ağır iş yükleriyle karşı karşıya kalıyor. Uzun çalışma saatleri, tehlikeli ekipman kullanımı ve uygun güvenlik önlemlerinin alınmaması, çocuk işçilerin yaşamını ciddi şekilde tehdit ediyor. Yetişkinlere oranla daha savunmasız ve kazalara açık bir konumda bulunan çocuklar okula gitmeleri gereken yaşlarda tarlalarda ölüyor.
Son iki ayın bilançosu: En az 19 mevsimlik işçi hayatını kaybederken 73 kişi de yaralandı
Son iki ayda en az 19 mevsimlik işçi hayatını kaybederken 73 kişi de yaralandı. Ölenlerin 13’ü ise henüz çocuktu.
05.06.2024: Şanlıurfa’dan Ankara’ya mevsimlik işçi olarak gelen iki kız çocuğu Tuz Gölü’nde boğularak hayatını kaybetti.
16.06.2024: Konya’da mevsimlik tarım işçisi 15 yaşındaki çocuk baraj göletinde boğuldu
18.06.2024: Gaziantep’te serinlemek amacıyla gölete giren mevsimlik tarım işçisi 14 yaşındaki Muhammed Hinki öldü.
24.06.2024: Urfalı dört tarım işçisi çocuk boğularak yaşamını yitirdi.
14.07.2024: Ankara’da mevsimlik tarım işçilerini taşıyan otobüs ile minibüs çarpıştı. Kazada üç yaşındaki çocuk hayatını kaybetti, 16 kişi yaralandı.
21.07.2024: Bursa’da traktör kazası. Elif ve Esmanur Argun kardeşler öldü, üç kişi yaralandı.
08.08.2024: Düzce’de çalışırken kalp krizi geçiren 24 yaşındaki Cengiz Taşar hayatını kaybetti.
11.08.2024: Fındık işçilerini taşıyan tarım aracının kaza yapması sonucu bir kişi hayatını kaybetti, üçü ağır yedi kişi yaralandı.
26.08.2024: Ordu’da tarım aracı kaza yaptı. 12 yaşındaki Mahsun Ak hayatını kaybetti. 17 yaşındaki İhsan Eral Şendere yaralandı.
05.09.2024: Tokat’ta fındık işçilerini taşıyan minibüs şarampole yuvarlandı. Bir çocuk öldü, 25 kişi yaralandı.
07.09.2024: Gaziantep’te tarım işçilerini taşıyan kamyonet şarampole devrildi. Kazada iki kişi öldü, yedisi ağır 21 kişi yaralandı.