ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği altın madeni Erzincan’da aktif fay hattı üstünde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafedeydi. Bu sebeple uzmanlar madende çevre felaketi olabileceği konusunda senelerdir uyarı yapıyordu. Ancak başvurular sonuçsuz kalmıştı. Korkulan oldu ve işçiler kaldıkları toprağın altından 100 gündür çıkarılamadı. Soruşturmada şu ana kadar dokuz kişi tutuklandı. Facianın ardından dünyadaki bilimsel çalışmalarda liç yığınlarının en fazla 150 metre yüksekliğe ulaştığı, ancak İliç’te kayan yığının 256 metre yükseklikle dünyadaki en yüksek liç sahası olduğu ortaya çıktı.
Toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekildiği belirtilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.
Facianın ardından başlatılan soruşturmada 17 Şubat’ta şirket yetkililerinin de aralarında olduğu altı kişi ‘sorumlu’ oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Şirketin Türkiye müdürüyse gözaltına alınıp serbest bırakıldı. 3 Mart’ta maden ocağını işleten şirkette idareci pozisyonunda çalışan mühendisler İ.T. ve K.M.A., 20 Mart’ta bir kişi daha tutuklandı. Maden ocağında sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis A.R.K. ifade için çağrıldığı savcılıkta sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklanınca tutuklu sayısı dokuza çıktı. Tutuklu zanlılar mühendis, yönetici ve idareci pozisyonunda çalışanlar.
Şimdi yeni bilirkişi raporu yayımlandı. Rapor, meydana gelen olayı ‘iş kazası’ olarak nitelerken, 13 kişinin asli kusurlu sayıldığı belirtildi. Gazeteci İsmail Saymaz’ın paylaştığı bilgiye göre raporun ardından 6 kişi tutuklandı. Saymaz, Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve Mühendis İshak Aslan tutuklandı.
İliç maden faciasında 100 gün geride kaldı: Beş işçi hâlâ toprak altında