Anagold Madencilik yetkilileri TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'na sunum yaptı. Milletvekilleri şirket yetkililerine sorular yönelterek faciaya karşı neden gerekli önlemlerin alınmadığı konusunda açıklama istedi.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Komisyon İliç’te liç altında kalan dokuz işçinin yaşamını yitirdiği madeni işleten Anagold Madencilik yetkililerini dinledi. Daha önce gözaltına alınarak serbest bırakılan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü ve Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci 15 kişilik bir ekiple komisyona katıldı. Anagold temsilcileri komisyona 75 sayfalık bir rapor sundu.

Raporun “SSR Madencilik ve Türkiye Yatırımları, ticari faaliyetleri, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 50 bine yakın kişiye katkıda bulunduğu, İliç’in işsizliğin en düşük olduğu ilçelerden biri olduğu bu nedenle tersine göç alarak nüfusunun arttığı”na dikkat çekmesi muhalefet milletvekillerinin “Bunların kazayla ne ilgisi var” tepkisine sebep oldu.

Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga “Facianın yaşandığı gün sabah 08.00’de çatlakların tespit edildiğini, şirkette çalışan Jeoteknik Mühendisi görevlisinin saat 14.28’de meydana gelen heyelandan önce saat 13.03’te faciaya yönelik tespitlerde bulunduğunu” söyledi. Mühendisin operasyon sorumlularına gönderdiği e-mailde “Radarda 90 milimetre hareket gözlemlediği, acil uyarı sisteminin bu alana tanımlanacağı, yığma operasyonlarının sonlandırılması, sahada oturmalar olduğu, çatlakların çimento ile kapatılmasına ilişkin uyarıda bulunduğu” tespiti yaptığını aktardı.

“Arama ve kurtarma çalışmaları kapsamında bugüne kadar 5,1 milyon metreküp malzeme geçici depolama alanlarına taşınmıştır” açıklaması yapıldı.

Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Milletvekillerinin soruları üzerine Hukuk Direktörü Aktolgalı jeoteknik mühendisinin sahada oturmalar olduğunu söyleyip çatlakların çimentoyla kapatılmasını önerdiğini söyledi.

Jeoteknik mühendisinin tehlikeli bir durum olmadığını aktardığını ifade eden Aktolgalı “Burada ciddi bir hizmet kusuru olduğunu, yanlış bir karar olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaza öncesinde bir jeoradar olduğunu aktaran Aktolgalı sahada çatlak ölçerler de bulunduğunu bildirdi.

Sürdürülebilirlik Direktörü Ahmet Oğuz Öztürk de olaya ilişkin bilirkişi raporunu kabul etmediklerini, buna itiraz edeceklerini söyledi.

Patlayıcı kullandınız mı?

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin facianın “heyelan” olarak adlandırılmasını yanlış bulduğunu belirterek “doğal bir heyelan değil, yığın liç kayması. Erzincan birinci derece deprem bölgesi ve Sabırlı Deresi MTA’nın aktif fay hattı olduğuna dair raporları var. Fayın aktif olup olmadığına dair çalışmanız var mı? Mart ayından itibaren çatlakların görülmesine rağmen madende faaliyetin neden durdurulmadığını, yığın liçin projesi hazırlandı mı ve projeye uyuldu mu” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer “Anagold asli sorumluluğunu taşeron şirketlere mi taşere etmektedir. Çatlaklar facia raporuna yazıldı mı, jeoradar verileri kasım ayı itibariyle uyarı vermesine rağmen neden gereken yapılmadı, işçilerin kök maaşları ne, işçilerin sendikalaşma oranı ne” diyerek işçiler arasında maaş farklarına dikkati çekti.

AKP Adıyaman Milletvekili Resul Kurt ise “Sahada üretim baskısı var mı” sorusunu yöneltti.

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat da “Faz4-B de kapasite artışına nasıl ve hangi gerekçelerle gittiniz. Faz 5 inşaatı sırasında yığın liçine yakın mesafelerde yüksek miktarda patlayıcı kullandınız mı” diye sordu.

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’un sorusu ise “10 milyon ton fazla yüklemenin aşamalarla değerlendirmesi yapıldı mı? Sizce yığın liçiniz neden yıkıldı?” oldu.

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan da “Maddi olarak en büyük kaybı yaşayan sizsiniz. Mali anlamda en çok size zarar vereceği halde bu riski neden göze aldınız?” diye sordu.

İliç faciasının yeni raporundan sonra altı tutuklama daha