Mustafa Yıldız inşaatını üç kattan 10 kata çıkarmak için giriştiği “adamını bul, parayı ver, işin hallolsun” macerasında altta kaldı; 20 milyon liradan fazla para kaptırdı. Dolandırıcılıkla suçlananlar arasında Süleyman Soylu'nun en yakınları da var.

Mustafa Yıldız 12 Ocak 2023 günü Ankara’da Yenimahalle’deki İller Bankası’nın dev gökdeleninin kapısından girerken heyecan içinde.

Epeydir peşinden koştuğu inşaat izni için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun çok yakınındaki bazı isimlerle görüşecek ve işin hallolacağından ümitli.

Bir Ak Parti milletvekilinin eşi tarafından inşa edilen, Ankara’nın tartışmalı projelerinden Merkez Ankara bloklarında dev bir gökdelen burası ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı İller Bankası tarafından kullanılıyor.

Mustafa Yıldız’ın avukatı aracılığıyla daha sonra savcılığa yapacağı suç duyurusuna göre, o sırada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medya danışmanı olan Burak Gültekin onu ve bu görüşme için kendisine aracılık edenleri binanın dışında, kapıda karşılıyor; doğruca binanın dokuzuncu katında 109 numaralı odaya çıkıyorlar ve toplantı başlıyor.

Batman’ın Kültür Mahallesi kentsel dönüşümle yeniden yapılmış 10 katlı apartmanların bol olduğu bir mahalle. Sahibinden.Com’un rakamlarına göre mahallede satılık evlerin fiyatı metrekaresi 15 bin 685 lira. Mahallede konut fiyatları geçen yıla göre yüzde 72 artmış.

Batman’da 10 katlı bina bolluğu

Mustafa Yıldız Batmanlı bir müteahhit ve Saadet Partisi’nin de Batman İl Başkanı.

Batman’ın Kültür Mahallesi’nde zamanında Petrol-İş Sendikası tarafından yaptırılmış iki katlı işçi evlerinden bir bölümünü satın almış, bu evleri kentsel dönüşüme sokup yıkmak ve yerine 10 katlı binalar dikmek istiyor.

Kültür Mahallesi bir süreden beri Batman’ın gözde semti. Her köşeden kentsel dönüşüm inşaatları yükseliyor, yeni yapılan binalar da çoğunlukla 10 katlı. 

Mustafa Yıldız da bu mahallede 4655 Ada 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11 parselleri devralmış, toplamı üç bin metrekareyi aşan bu 11 parseldeki iki katlı 35 yıllık evlerin yerine dev bir proje yapmak istiyor.

Ama bir sorun var: Batman Belediyesi ona sadece üç emsal vermiş. Yani sahip olduğu arazinin ancak üç katı kadar kapalı alan yaratabilir. Bir başka deyişle belediye ona sadece üç kat için inşaat izni veriyor.

Saadet Partisi Batman İl Başkanı da olan müteahhit Mustafa Yıldız Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuş durumda. 20 milyon liradan fazla parasını dolandırıcılara kaptırdı ve bugün adam kaçırmaktan cezaevinde.

‘Ankara’da adamım var, hallederiz’

Etrafta herkes inşaat yapar, binalarını 10 kata kadar yükseltirken kendisine bu iznin verilmemesi doğal olarak Mustafa Yıldız’ın sinirini bozuyor. Tam projeden vazgeçecekken Batman’da komşusu olan bir başka müteahhit, Ramazan Turan ona geliyor, ‘Ankara’da adamlarım var, emsal konusunu hallederiz’ diyor. Belediyeyi by-pass edecekler, sorunlarını doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle çözecekler. Bu, bakanlığa erişimi olan müteahhitlerin pek çok yerde başvurduğu, yaygın bir yöntem.

Bunun üzerine Mustafa Yıldız ile Ramazan Turan oturup pazarlık yapıyorlar, ‘emsal konusunun hallolması halinde’ Ramazan Turan’a projede ortaklık ve bir miktar da para vaat ediyor Mustafa Yıldız.

Mustafa Yıldız pazarlıktan kısa süre sonra bazı işleri için Ankara’da. Telefonu çalıyor. Arayan Ramazan Turan. ‘İşi çözecek adamlarla iletişime geçtik. Neredesin? Gelip seni alacaklar’ diyor. 

Kültür Mahallesi’ndeki bu iki katlı evler ‘206 Evler’ olarak biliniyor. 35 yıl önce Petrol-İş Sendikası üyeleri için inşa etmiş, bugün hepsi yıkılıyor, yerine 10 katlı binalar yapılıyor.

Çakarlı makam arabası ve korumalar eşliğinde

Mustafa Yıldız söylüyor nerede olduğunu. Biraz sonra bulunduğu yere korumalar eşliğinde çakarlı bir makam aracı geliyor, onu alıp Ankara’da bir lokantaya götürüyor. Mustafa Yıldız’ı kendisini ‘içişleri Bakanlığı eski müşaviri’ İbrahim Samurçay olarak tanıtan biri bekliyor orada.

İbrahim Samurçay meraklısı için tanıdık bir isim. Eskişehirli yerel bir gazeteci. ‘Akın Medya Grup’ adlı bir medya grubuna sahip olduğunu söylüyor, Linkedln sayfasında ’15 Temmuz Gazetesi Genel Yayın Müdürü’ ibaresi var. Dört yıl önce ’15 Temmuz TV’ adıyla bir TV kurmaya girişmiş, ama işe aldığı çok sayıda gazeteciye maaşlarını ödeyememiş, TV kapanmış.

Mustafa Yıldız’ı korumalı çakarlı araçla aldırtıp lokantada görüşen kişi işte o Samurçay. Fakat görüşme sırasında ne oluyorsa artık, Mustafa Yıldız ona güvenmiyor, inşaatı için aracılık yapmasını istemiyor. Konu kapanıyor.

İbrahim Samurçay Eskişehirli bir yerel gazeteci ama çakarlı ve korumalı araçla Mustafa Yıldız’ı aldırtıyor.

Kantin işletmecisi, Ak Parti aday adayı devrede

Ankara’dan işi hallolmadığı için üzgün dönen Mustafa Yıldız’ın sorunu ve bu sorunu çözmek için ne gerekiyorsa yapma kararlılığı kulaktan kulağa yayılıyor.

Bir gün yine telefonu çalıyor Mustafa Yıldız’ın. Açıyor. Arayan Batman Beşiri’de kantin işletmeciliği yapan ve bu seçimde de önce Ak Parti’den Batman Beşiri’nin İkiköprü beldesinde belediye başkan aday adayı olan, aday gösterilmeyince aynı beldede muhtar adaylığına soyunan Metin Taş.

‘Sıkıntını duydum, Ankara’da tanıdıklarım var, hallederiz’ diyor Taş telefonda. Ama sorunu çözmek için para lazım. ‘Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez’ diye düşünen Mustafa Yıldız Kasım 2022’den itibaren Metin Taş’a muhtelif miktarlarda paralar göndermeye başlıyor.

Fakat bir türlü yeni bir gelişme olmuyor. Bunun üzerine Taş’ı sıkıştırıyor Yıldız ve Metin Taş da ona 12 Ocak’ta Ankara’da önemli bir toplantı olacağını, işin orada çözüleceğini söylüyor.

İşte bu haberin en başındaki toplantı bu. İçişleri Bakanlığı’na bağlı İller Bankası binasının 9. katındaki 109 numaralı odada Mustafa Yıldız ve Metin Taş’ı bekleyenler de Feryat Gökdoğan ve Şerif Akar.

Feryat Gökdoğan ‘Süleyman Soylu’nun askeriyiz’ diyen Milli Beka Hareketi olarak bilinen karanlık yapılanmanın yöneticilerinden. Mustafa Yıldız ile İçişleri Bakanlığına bağlı İller Bankası binasında görüşen o.

Milli Beka Hareketi’nden tanıdık bir isim

Görüşmede Mustafa Yıldız’a ‘işi çözecek adam’ olarak takdim edilen Feryat Gökdoğan da tanıdık bir isim. Gazeteci İsmail Saymaz’ın Sözcü’de yazdığına göre ‘Milli Beka Hareketi’ adıyla tanınan, bir dönem Türkiye’nin dört bir yanında şubeleri açılan derneğin ‘Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’ Gökdoğan.

Peki ne bu Milli Beka Hareketi, kimler bunlar? Suç dünyasının önde gelen isimlerinden Sedat Peker’e yakınlığıyla bilinen eski Ak Parti milletvekili Metin Külünk’ün eliyle kurulmuş karanlık bir örgüt bu. Peker’in Ak Parti karşıtlarını ‘kanlarını akıtmakla’ tehdit ettiği dönemde ona plaket vermişlikleri bile var.

Ama örgüt zaman içinde el değiştirmiş, dönemin gazete haberlerine bakılırsa Metin Külünk’ün kontrolundan çıkıp dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanaşmış. ‘Biz Soylu’nun askerleriyiz’ diye açıklamaları var. 

Kamuoyunun besteci, söz yazarı ve şarkıcı Sezen Aksu’yu tehdit etmesiyle, evinin yakınında protesto gösteri yapmasıyla adını duyduğu tuhaf karanlık bir örgüt bu. 

Ama Soylu İçişleri Bakanlığından ayrıldığından beri örgütün adı pek anılmıyor.

Feryat Gökdoğan ‘Ücreti karşılığı hallederiz’ diyor

12 Ocak 2023’e, İller Bankası’nın Ankara Merkez’deki binasının 9. katındaki 109 numaralı odadaki toplantıya dönelim tekrar.

Toplantıya ‘İçişleri Bakanının eski müşaviri’ sıfatıyla katılan Feryat Gökdoğan inşat emsalini üçten 10’a çıkarma konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yardımcı olacağını, ama bunun için ücret alacağını söylüyor Mustafa Yıldız’a.

Mustafa Yıldız bir kez daha ‘Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez’ diye düşünüp ödemeyi kabul ediyor.

16 milyon 600 bin lira yolluyor

Mustafa Yıldız Ankara’da görüştüğü Feryat Gökdoğan’a para göndermeye başlıyor bu kez. Zaten bir sürü para gönderip sonuç alamadığı aracı Batmanlı Metin Taş’a da. Kendi hesabından ve oğlu Fatih Yıldız’ın hesabından toplam 15 milyon 600 bin lira yolluyor Mustafa Yıldız. Suç duyurusunda bu şöyle anlatılıyor:

‘Böylece müvekkil Mustafa Yıldız bu aşırı baskı ve tazyik neticesinde 15.600.000,00TL bankadan, 600.000,00 TL elden para vermiştir. 9.400.000,00 TL civarında Feryat Gökdoğan’ın annesi Zeynep Gökdoğan’ın hesabına, 4.100.000,00 TL Metin Taş’ın hesabına, 1.200.000,00 TL Mehmet Şerif Akar’ın hesabına, 1.000.000,00 TL Murat isimli şahsın hesabına ve 400.000,00 TL de Ali isimli şahsın hesabına gönderilmiştir.’

Mustafa Yıldız inşaat izninin 10 kata çıkacağından artık emin ve memnunken yine telefonu çalıyor. Bu kez arayan, aynı izni alacağını daha önce vaat edip ondan ortaklık isteyen ama izni almayı başaramayan Ramazan Turan.

‘İşin halloldu’ diyor Ramazan Turan, ‘Ama bana para vermezsen işi bozarım.’

Çevre Şehircilik Bakanlığı antetli kağıda yazılmış bu belge Mustafa Yıldız’a WhatsApp üzerinden iletiliyor. Belge tamamen sahte.

İşiniz halloldu, hayırlı olsun

Tam o günlerde telefonu yeniden çalıyor. Bu kez Ankara’dan aranıyor.

0312 422 53 65, İller Bankası santralına ait bir telefon numarası. Bir kadın sesi Mustafa Yıldız’a kendisini Burak Gültekin’in danışmanı olarak tanıtıyor, “İşiniz halloldu, hayırlı olsun” diyor (Burak Gültekin, Mustafa Yıldız’ın ‘Beni İller Bankası binasının kapısında karşıladı’ dediği, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medya danışmanı olan kişidir).

Kısa süre sonra Mustafa Yıldız’ın telefonuna WhatsApp üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi parsellerinde plan değişikliği yaptığına ve yeni planları askıya çıkardığına ilişkin bir de belge geliyor.

İşte Ramazan Turan’ın ‘İşin halloldu’ dediği belge de bu. Mustafa Yıldız o sırada değerinin 4,5 milyon lira olduğunu öne sürdüğü üç otomobilini satıyor ve parasını işini bozmakla tehdit eden Turan’a gönderiyor.

Belge sahte çıktı

Çevre Şehircilik Bakanlığı’na ait olduğu öne sürülen belgenin üstünde 24 Kasım 2023 tarihi var. Ve belgede yeni planın askıya çıktığı yazılı.

Mustafa Yıldız askı süresinin bitmesini bekliyor, ardından Batman Belediyesi’ne başvurduğunda şoka uğruyor: Belediyenin plan değişikliğinden haberi yok. Elektronik imzayla imzalandığı söylenen belge de kontrol ediliyor; tümüyle sahte.

Mustafa Yıldız’ın başından aşağı kaynar sular boşanıyor. Dolandırılmıştır.

Burak Gültekin, Süleyman Soylu’nun sosyal medya danışmanıydı. Bugün Mustafa Yıldız’ın iddialarını yalanlıyor.

Süleyman Soylu ile görüşüyor

Batman’ın gözde semtinde toplam 3 bin 76 metrekareyi bulan 11 parseline 10 emsal almak, yani 30 bin 760 metrekare inşaat yapmak isteyen ama belediyeden ancak üç emsal (toplam 9 bin 227 metrekare kapalı alan izni) alabilen Mustafa Yılmaz inşaat alanını arttırmak ve daha fazla para kazanmak ümidiyle 20 milyon liradan fazla parayı rüşvet veya haraç olarak dağıtmış ve şimdi dolandırıldığını düşünüyor.

Hiç değilse parasını kurtarma telaşına düşüp araya Batman’ın saygın isimlerinden, Deva Partisi Milletvekili Emin Ekmen’i sokuyor, onun aracılığıyla Meclis’te artık sade bir milletvekili olan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan randevu alıyor.

Soylu ilgi gösteriyor konuya ve hemen eski danışmanı Burak Gültekin’i arıyor, kendisine anlatılanların doğru olup olmadığını soruyor ona, ‘Doğruysa parayı geri verin’ diyor.

Burak Gültekin konuyu ilk kez duyuyormuş gibi davranıp böyle bir şeyden haberinin olmadığını söylüyor Soylu’ya.

Aynı konuda gazeteci İsmail Saymaz’ın sorularını da yanıtlamış Burak Gültekin ve ona söz konusu toplantının yapıldığı tarih olan 12 Ocak 2023’te Ankara’da olmadığını söylemiş.

Mustafa Yıldız bugün tutuklu

Cumhuriyet tarihinin en ilginç dolandırıcılıklardan birinin kurbanı olan Mustafa Yıldız para gönderdiği insanlardan parasını geri almak için uğraşmaya başlıyor.

Ramazan Turan o kişilerden biri; onun aleyhine dava açıyor.

Ancak şubat ayının son günlerinde Ramazan Turan’ın oğlu Cenk Turan ‘Kaçırıldığını ve zorla alıkonduğunu’ söyleyerek polise başvuruyor.

Cenk Turan’a göre kendisini kaçıranlar bunu babasından alacağı olan Mustafa Yıldız’ın talimatıyla yapmıştır.

Mahkeme dosyasına bakıldığında bu kaçırma olayı oldukça tuhaf görünüyor; çünkü ne fidye istenmiş ne de fiziki bir zarar görmüş Cenk Turan; “kaçırıldıktan” bir gün sonra da serbest bırakılmış.

Ama bu konuda açılan soruşturmanın tutuklularından biri yine de Mustafa Yıldız…