İşitme engelli Nihal Babayiğit, Antalya'dan Batman'a bir başka işitme engelli Mehmet Basık'la birlikte olmaya gitmişti. Çocukları da oldu, ama ayrıldılar. Basık bu arada Başak G. isimli bir başka işitme engelliyle birlikte oldu. Derken Nihal kayboldu

Antalya Serik ilçesinde yaşayan işitme engelli Nihal Babayiğit, 2022’de Batman’da yaşayan işitme engelli Mehmet Basık ile sosyal medya aracılığıyla tanıştı. Bu tanışmadan birkaç gün sonra kaybolan Nihal’i arayan babası Vedat Babayiğit ile bir süredir ayrı yaşadığı eşi Derya Yılmaz, kaybolduktan yaklaşık iki ay sonra kızlarının Mehmet Basık ile dini nikah kıydığını ve birlikte yaşamaya başladığını öğrendi.

Bu birliktelikten 2023’te bir çocukları olan Nihal Babayiğit ile Mehmet Basık arasında bir süre sonra anlaşmazlık çıktı. Bu anlaşmazlık üzerine Nihal Babayiğit doğumdan 15 gün sonra bebeğini Batman’da bırakıp Serik’teki ailesinin yanına döndü. 2023 yılı 9 Ekim’inde Serik’e gelen Mehmet Basık, Nihal Babayiğit ile buluştu. Bu tarihten sonra Nihal Babayiğit’ten haber alınamadı.

Ailesi Nihal’i bulmak için seferber oldu. Bu yıl 1 Mayıs’ta dayısı Ali Yılmaz’a ulaşan ve Mehmet Basık’ın tanıdığı olduğu öğrenilen kişiler, aileye çeşitli fotoğraf ve videolar gönderdi.

Görüntülerde Basık’ın cep telefonuyla görüşme yaptığı bir kişiye Nihal Babayiğit’in boynunda kan izleri, yerde hareketsiz yatar haldeki fotoğrafını paylaştığı anlar da vardı. Aynı videoda Mehmet Basık’ın kadının kimliğini ve cep telefonunu gösterdiği anlar da yer aldı. Aile, bu video ve fotoğraflar üzerine Nihal Babayiğit’in hayatından endişe ettiklerini belirterek polise başvurdu. Mehmet Basık, 2 Mayıs’ta Batman’da gözaltına alındı ve emniyetteki işlemlerin ardından tutuklandı.

Basık’ın görüntülü görüşme yaptığı kişiye Nihal’in görüntülerini gösterdiği anlar.

Olayla ilgili soruşturma sürerken, Serik Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla cinayet şüphelisi işitme engelli Mehmet Basık’ın yine dini nikahla birlikte yaşadığı belirtilen işitme engelli Başak G. de Batman’da polis tarafından gözaltına alındı. Batman’dan Serik’e getirilen Başak G., polis merkezindeki işlemlerinin ardından ‘kasten öldürmeye azmettirmek’ suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.

Mehmet Basık’ın Başak G.’yi Nihal Babayiğit’in öldürülmesiyle ilgili bilgisi olduğu için ‘Konuşursan seni öldürürüm’ diyerek tehdit edildiği öne sürüldü. Savcılıktaki ifadesinde suçlamaları reddeden Başak G., olayda hiçbir suçu olmadığını söyledi. Serik’e geçen yıl Mehmet Basık ile iş aramak için geldiğini anlatan Başak G., Nihal Babayiğit’in ölümünü sonradan öğrendiğini ifade etti. İfadesinin ardından Başak G., çıkarıldığı hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Geçen haziranda Batman Cezaevi’nden Serik’e getirilen Basık’ın 13 Haziran’da ekiplere yer göstermesiyle Serik- Belek kara yolu Eminceler mevkiinde, yol kenarındaki ağaçlıklar arasında arama yapıldı. Aramada Nihal Babayiğit’e ait olduğu değerlendirilen kemikler bulundu.

Kemikler otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu’na gönderilirken kemiklerden alınan örnekler, DNA incelemesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Cinayet şüphelisi Mehmet Basık ise Manavgat Cezaevi’ne konuldu. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemeler sonucunda kemiklerin Nihal Babayiğit’e ait olduğu tespit edildi. Vedat Babayiğit, kızına ait kemikleri teslim alıp Serik ilçesinde toprağa verdi.

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklu Mehmet Basık için ‘tasarlayarak öldürme’, ‘kadına karşı kasten öldürme’, Başak G. için ise ‘suçu işlemeye teşvik ederek veya suç işleme kararını kuvvetlendirerek yardım eden’ sıfatıyla iddianame hazırlandı.

‘İşitme engelliyiz bize bir şey olmaz’

Dava, Manavgat 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Mehmet Basık hazır bulunurken şüpheli Başak G. duruşmaya katılmadı.

İşitme engelli Mehmet Basık, işaret dili uzmanı yardımıyla yaptığı savunmada Nihal Babayiğit’le dini nikahla bir süre yaşayıp ayrıldıklarını, daha sonra barıştıklarını anlattı. Ayrıldıkları dönemde Ankara’da diğer sanık Başak G. ile dini nikah yaptıklarını söyleyen Basık, “Bir süre sonra Başak G. hamile kaldı. Daha sonra çalışmak için Serik’e döndüm. Bu sırada Nihal ile Başak G. birbirlerinden haberdar oldu ve telefonda tartıştılar. Olay günü Nihal, Başak G. ve ben Antalya’da bir kafede buluştuk. Aralarında kıskançlık nedeniyle tartışma çıktı. Kavga ettiler. Küfürleştiler. Daha sonra Serik’e geçtik. 03.00’te ormana gittik. Burada Başak G., Nihal’i biri boğazından olmak üzere 2- 3 kez bıçaklayarak öldürdü. ‘Niye öldürdün’ dediğimde ‘İşitme engelliyiz bize bir şey olmaz. Hapse girmeyiz’ dedi. Daha sonra otobüsle Ankara’ya gittik” dedi.

Mehmet Basık, cinayetin ardından Nihal’in fotoğraflarının Başak G. tarafından çekildiğini ve işitme engelli arkadaşlarına gönderildiğini iddia etti.

Yaptığı bir görüntülü sohbette Nihal Babayiğit’i öldürdüğünü itiraf ettiğinin sorulması üzerine Mehmet Basık, “Başak G. görüntü atmış. Bunun üzerine görüntülü görüştük. Ondan önce Başak G. ‘Benim öldürdüğümü söyleme’ diye beni tembihlemişti. Yani o sözleri bana Başak G. söylettirdi. Başak G. ısrarla cinayeti üstlenmemi istedi” dedi.

Duruşmada söz alan Nihal Babayiğit’in annesi Derya Yılmaz, “Kızımın başına böyle bir şey geleceği aklımın ucundan geçmezdi. Kızımdan haber alamayınca kayıp ihbarında bulunduk” dedi.

Baba Vedat Babayiğit, sanığın yalan söylediğini ve şikayetçi olduğunu söyledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen maktulün dayısı Ali Yılmaz ise kaybolmasından uzun bir süre sonra Nihal Babayiğit’in bir arkadaşının kendisine ulaştığını, ilk görüşmede karşı tarafın işitme engelli olduğu için anlaşamadıklarını anlatarak, “İşaret dili bilen birini bularak yeniden aradım. Şahıs bize fazla bir şey söylemedi. Ancak sonrasında Nihal’in öldürülmüş halde fotoğraflarını attı. Bu sayede öldürüldüğünü öğrendik” diye konuştu.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Katil o evin çocuğu: Biri babasını ve ağabeyini, diğeri annesini ve anneannesini öldürdü