Batı Şeria'da İsrail askerlerinin kurşunuyla öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi Azerbaycan'dan İstanbul'a getirildi. Cenazeyi havalimanında Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer, Vali Gül karşıladı.

İsrail’in saldırısı altındaki Batı Şeria’da Ayşenur Ezgi Eygi katledildi. Ayşenur Ezgi Eygi hayatında ilk kez, geçen cuma Batı Şeria yerleşimlerine karşı bir protestoya katılmıştı. Hem Türk hem de ABD vatandaşlığına sahip 26 yaşındaki Ayşenur işgal altındaki Batı Şeria’ya gitmeden önce diğer aktivist arkadaşlarına savaş sürerken Filistinlilere destek olabilmeyi umduğunu söylemişti.

Kana bürünen o gün, Ayşenur’la birlikte orada olan 60’lı yaşlarının başındaki Avusturyalı aktivist Helen “İkimiz de olası bir çatışmanın dışında kalmaya karar vermiştik” dedi. Ancak aldığı tedbirler Ayşenur’u hayatta tutmaya yetmedi. 6 Eylül günü Nablus yakınlarındaki Beita köyünde cuma namazından sonraki olaylarda Ayşenur kafasından vurularak öldürüldü. İsrail ordusu salı günü askerlerden birinin genç kadını “istemeden” vurmuş olmasının “çok muhtemel” olduğunu iddia etti. Dışişleri Bakanlığı ise “Soykırımcı Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti bir kez daha lanetliyoruz. Bu suçun cezasız kalmaması için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

Eygi için İstanbul Havalimanı VİP Terminali’nde tören düzenlendi. Törene, İstanbul Valisi Davut Gül (sol 3), İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İlker Haktankaçmaz (sol 2) ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe (solda) katıldı.

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu tarafından yürütülen işlemlerinin ardından Eygi’nin cenazesi Tel Aviv’den Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye getirildi. Daha sonra Ayşenur’un cenazesi Azerbaycan’dan İstanbul’a nakledildi. Türk Hava Yolları’nın uçağıyla İstanbul Havalimanı’na getirilen Eygi’nin cenazesi, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından karşılandı. Tören, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AK Partili ilçe belediye başkanları Tevfik Göksu, Mevlüt Öztekin, Bünyamin Demir ve ilgililerin katılımıyla yapıldı.

Prof. Dr. Arpaguş’un dua okumasının ardından tören sona erdi. Aydın’a defnedilecek Eygi’nin naaşı, İstanbul Havalimanı’ndan uçakla İzmir’e gönderildi. Cenazeyi İzmir’de polis mangası tören alanına taşıdı. Törene Eygi’nin amcası Yılmaz Eygi ve kuzeni Şerif Sarper Eygi ile İzmir Valisi Süleyman Elban, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Mutlu Tosun, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Metin Düz, AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

İzmir İl Müftüsü Sinan Kazancı, naaşın başında dua etti. Polis mangası tarafından cenaze aracına kadar taşınan Eygi’nin naaşı, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Özel “Ayşenur bugünün, bu çağın Deniz Gezmiş’idir, sol sosyalist görüşte birisidir ve bütün solcular gibi, bütün sosyal demokratlar gibi yürekten Filistin davasının arkasındadır” dedi.

Filistin’deki resmi cenaze töreni.

Ayşenur için Filistin’de de resmi cenaze töreni düzenlenmişti. Eygi’nin cenazesi, uluslararası dayanışma aktivistleri, Filistinliler, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi İsmail Çobanoğlu, Nablus Valisi Gassan Daglas ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Nablus kentindeki Rafidiye Hastanesi’nden alındı. Eygi’nin cenazesi hastaneden tekbirler ve sloganlar eşliğinde omuzlarda çıkartılmıştı.

İsrail Ayşenur’u meğer çatışmalar bitince vurmuş: ‘Kanıtımız var’ diyen Türkiye tutuklama talep edecek