Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerde meydana gelen felaketin etkilerini henüz aşamamışken ve İstanbul’da büyük yıkıma yol açacağı söylenen büyük Marmara depremi için peş peşe uyarılar yapılırken megakentten bir tehlikeli haber daha geldi.

Bahçelievler’de 1985 yılında inşa edilen iki katlı binanın girişindeki merdiven durup dururken çöktü. Apartman sakinleri İbrahim Akdoğan ve babası komşularının uyarısıyla kendilerini dışarı attı. Şimdi yıkılan merdivenlere basarak içeri girmek zorundalar.

Binanın taşıyıcı kolonlarında da Eylül 2019’daki 5.8’lik depremin ardından çatlaklar oluştuğunu belirten Akdoğan, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bizim binadan sesler geldi, komşularda bizi uyardı. ‘Binanız yıkılıyor’ dediler bize. Babam bizi çağardı. Gelip baktık binanın girişindeki merdivenler yıkılmış. Son yaşanan İstanbul depreminde de binanın kolonları çatladı. Annem vefat ettikten sonra babam ve ben yaşıyoruz.

‘Geceleri nöbet tutmaya başladık’

Bahçelievler Belediyesi’nin bize yardım etmesini istiyoruz. Ben yetimim, bizim maddi durumumuz yok. Sağlam bir binada oturmak istiyoruz. Bu bina çok riskli. Şu an risk altındayız. Geceleri korkuyoruz, yatamıyoruz. Geceleri nöbet tutmaya başladık. Ne olacağı belli değil, aniden yıkılabilir” diye konuştu.

Bu ilk değil

İstanbul’da hiçbir sarsıntı olmadan meydana gelen bu olaylar panik yaratıyor. Megakent sakinleri deprem bile olmadan yaşanan yıkımlar nedeniyle ileride yaşanacaklardan endişeli. Bahçelievler’deki bu olay ilk değil. Sadece birkaç hafta önce Küçükçekmece’de bir apartman birden bire yıkıldı. Bir kişi öldü. Sokaktakilerin kurtulması ise tamamen şanstı.

İstanbul’da 207 bin riskli bina var: Yüzde 40’ı Esenyurt, Küçükçekmece ve Büyükçekmece’de