İstanbul’da, iki ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen ve 99 şüphelinin tutuklandığı “Kuyu-36” operasyonun detaylarına ulaşıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde elebaşılığını yurt dışında tutuklu Barış Boyun ve Berat Can Gökdemir’in yaptığı 2 ayrı organize suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen “Kuyu-36” operasyonunun detayları ortaya çıktı.
Ekiplerce yapılan teknik ve fiziki takip sonucu, örgütün sözde yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda şüphelinin kimlik ve adresleri belirlendi.
Çalışmalarda, iş insanlarının kendilerine rakip olarak gördükleri, aralarında alacak verecek meseli olan kişileri korkutmak için suç örgütleriyle bağlantı kurduklarını ortaya çıkaran ekipler, bazı silahlı saldırıların da bu nedenle gerçekleştiğini tespit etti.
Yapılan incelemelerde, suç örgütlerinin cezaevlerinde bulunan üyeleri ile ailelerine de moral ve motivasyonlarını iyi tutmaları ve bağlarını koparmamaları için para yatırdıkları saptandı.
Suçtan elde edilen gelirlerin bir kısmını cezaevlerine gönderen zanlıların, bunları bir deftere kalem kalem not aldıkları öğrenildi.
Elde edilen bilgiler doğrultusunda çalışmalarını tamamlayan ekipler, 14 Ekim’de belirledikleri adreslere düzenledikleri operasyonda, aralarında çok sayıda sözde suç örgütü yöneticisinin de bulunduğu 157 şüpheliyi yakaladı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen ve çok sayıda savcı tarafından ifadesi alınan şüphelilerden 43’ü savcılıkla serbest bırakılırken 99’u çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 15’i adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.
El bombaları ele geçirilmişti
İstanbul polisi, çalıntı araç veya motosikletlerle 100 farklı eyleme karıştıkları tespit edilen organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, yağma, yağma amaçlı tehdit, silah ticareti, uyuşturucu madde imal ve ticareti, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, tehdit ve mala zarar verme suçlarından haklarında başlatılan soruşturma kapsamında çalışma yürütmüştü.
Çalışmalar sonucunda iki organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda çok sayıda şüpheli yakalanmıştı.
Adreslerde yapılan aramalarda ise 40 ruhsatsız tabanca, 10 otomatik tabanca, 5 pompalı tüfek, 3 uzun namlulu tüfek, 2 el bombası, 2 çelik yelek, çeşitli miktarda uyuşturucu madde ile çok miktarda döviz ve Türk lirası ele geçirilmişti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu 14 Ekim’de sosyal medya hesabından duyurmuştu.
‘Bursa’da suç örgütü çökertildi’
Bursa merkezli 3 ilde çeşitli suçları işledikleri iddia edilen organize suç örgütüne yönelik operasyonda yakalanan 26 zanlıdan 22’si tutuklandı.
Orhangazi Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışma yürüten İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarla Mücadele, Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele daire başkanlıklarına bağlı ekipler, İsmail Hakkı Z’nin elebaşılığını yaptığı organize suç örgütüne yönelik operasyon başlattı.
Ekipler, “uyuşturucu ticareti, insan ticareti, cinsel istismar, fuhşa teşvik, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet” suçlarını işledikleri belirtilen zanlıların yakalanması amacıyla Bursa’nın Orhangazi, İznik ve Yenişehir ilçeleri, Konya’nın Beyşehir ilçesi ile Bolu’da belirlenen 31 adrese eş zamanlı baskınlar yaptı.
Zanlılardan birkaçı, Orhangazi ilçesi Örnekköy Mahallesi’nde jandarmanın “dur” ihtarına uymayıp otomobille kaçtı. Aracı tarım arazisinde bırakıp yaya olarak kaçmaya devam eden şüpheliler, kovalamaca sonucu yakalandı.
Çok sayıda uyuşturucu, hassas terazi, ruhsatsız silah ve para ele geçirilen söz konusu 3 ildeki operasyonda 26 zanlı gözaltına alındı.
Uyuşturucuya alıştırıp bağımlı olmalarını sağladıkları mağdurları “torbacı” olarak kullandıkları, fuhşa teşvik ettikleri, psikolojik baskı uygulayarak suç işlemeye yönlendirdikleri iddia edilen 8’i kadın 26 şüpheli, İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerin ardından geniş güvenlik önlemleri altında Orhangazi Adliyesine sevk edildi.
Savcılık sorguları tamamlanarak nöbetçi hakimliğe çıkarılan şüphelilerden aralarında suç örgütünün elebaşı İsmail Hakkı Z’nin de olduğu 22’si “suç işlemek için örgüt kurmak, uyuşturucu ve insan ticareti, fuhşa teşvik” suçlarından tutuklandı, 4’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Barış Boyun ve Daltonlar tutuklamaları
Batman’da iş insanını yurt dışı hattından arayıp 10 milyon lira haraç isteyen ‘Daltonlar’ isimli suç örgütü üyesi 6 zanlı tutuklanmıştı.
Zanlılardan birinin ‘Kasten öldürme’ ve ‘Kasten yaralama’ suçlarından toplam 10 yıl 5 ay 28 gün kesinleşmiş hapis cezasının bulunduğu belirlenmişti.
Öte yandan Bursa’da tehdit ettikleri iş insanını kahvehanede kurşun yağmuruna tutup yaralayan ve bir dönem Barış Boyun’a bağlı olan Daltonlar isimli suç örgütüne Bursa, İstanbul, Muğla ve Hatay’da operasyon düzenlenmişti. Operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden aralarında örgütün yöneticileri arasında yer aldığı belirtilen B.A.’nın da olduğu dokuz kişi tutuklanmıştı.
Lüks rezidanstan cephane çıkmıştı
Geçen günlerde İstanbul Pendik’te lüks bir rezidansa düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda dokuz şüpheli gözaltına alınırken 196 tabanca, bu tabancalara ait 196 şarjör, 3 bin 61 mermi ve yüzlerce tabanca gövdesi ele geçirilmişti.
Yasadışı silah ticareti yapan kişilere karşı yürütülen çalışmalarda şüphelilerin ev ve iş yeri olarak kullandığı adreslerde silah üretimi yaparak buraları “zula” olarak tabir edilen depo şeklinde kullandığı belirlenmişti.
Aramalarda 9 milimetre çapında 196 tabanca ve bu silahlara ait 196 şarjör, 3 bin 61 mermi, bin 568 tabanca gövdesi, 446 icra yayı ve mili, 325 iç kızak, 250 tabanca sürgüsü, 179 tabanca namlusu, muhtelif sayıda silah parçaları, bir taşlama makinesi, silah imalatında kullanılan bir matkap ele geçirilmişti.
Öte yandan yılbaşından bu yana il genelinde ruhsatsız ‘silah bulundurma ve taşıma/imalatı, sevkiyatı ve ticareti’ suçları kapsamında ruhsatsız silah bulundurma, taşıma, yasadışı imalat, sevkiyatı ve ticareti suçu kapsamında 9 bin 911 şüpheli şahsa adli işlem yapıldığı açıklanmıştı.
Söz konusu tarihlerde 11 bin 99 tabanca, 443 uzun namlulu ve otomatik silah, 52 bin 569 merminin ele geçirildiği aktarılan operasyonlarda silah gövdesi, sürgüsü, namlu, tetik tertibatı, çıkarıcı, iğne, pim, icra yayı ve milinden oluşan 17 bin 780 silah parçası yakalanmıştı.