İstanbul’da LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri kapsamında Şişli’de ve Beyoğlu’nda bazı sokaklarda toplanmak isteyenlere polis müdahale etti. Organizatörlere göre en az 7 kişi gözaltına alındı.

AK Parti ve Cumhur İttifakı seçim döneminden bu yana ‘aile’ söylemi üzerinden LGBTİ hareketine karşı sert bir dil kullanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, LGBTİ hareketini marjinal olarak tanımlayan bir siyaset yürütüyor. Hatta rakibi Millet İttifakı ve HDP’yi LGBTİ hareketiyle ilişkilendiriyor.

Öte yandan 2015 yılından bu yana İstiklal Caddesi’nde Onur Yürüyüşü’ne müsaade edilmiyor. İstanbul Valisi Davut Gül geçen hafta, Onur Haftası yürüyüşlerine “asla müsade edilmeyecek” mesajını vermişti.

Metronun Taksim ve Şişhane durakları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı sabah saatlerinde kullanıma kapatıldı. Olası yürüyüşleri engellemek için Taksim ve Şişhane meydanına barikatlar da kuruldu.

Harbiye’den Taksim’e çıkmak isteyen bir gruba burada müdahale edildi. Dokuzuncu Trans Onur Haftası isimli hesaptan yapılan bilgilendirmeye göre biri 18 yaşın altında sekiz kişi gözaltına alındı. Reşit olmayan kişinin daha sonra serbest bırakıldığı aktarıldı. Öte yandan en az 7 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ve İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk da yürüyüşe destek verdi.

Onur Haftası etkinlikleri Pazartesi başlayacak ve gelecek Pazar gününe kadar sanal ortam dahil farklı etkinliklerle kutlanacak.