İstanbul’da artan silahlı saldırılar ve çeteler arası çatışmalar güvenlik endişelerini büyütüyor. Beykoz'da yol kenarında bulunan el bombası ve Esenyurt'ta polisin tam önünde yapılan saldırıyla ilgili dün operasyon yapıldı.

İstanbul’da silahlı saldırı haberi gelmeyen gün neredeyse yok artık. Son yıllarda artan çete operasyonları da sokaklarda silahların patlamasına engel olamıyor. Geçen haftalarda Bahçelievler’de aynı gece yapılan iki silahlı saldırının bağlantılı olduğu tespit edilmişti. Bu saldırıların altından çete savaşları çıkmış, 11 kişi tutuklanmıştı.

Üç gün önce hedef bir düğün salonuydu. Eyüpsultan’ın Topçular Mahallesi’nde motosikletle gelen saldırganlar buradaki düğün salonuna patlayıcı madde atıp çevreye ateş açtıktan sonra hızla kaçtı.

Dün de 12 Eylül’deki iki ayrı olayla ilgili polis operasyonu vardı.

Beykoz’da bulunan el bombaları: Operasyonda cephanelik çıktı

O gün ilk olarak Beykoz’da TEM Otoyolunun Kavacık bağlantısında yol kenarında iki el bombası bulunmuştu. Olayla ilgili Şişli ve Şile’deki bazı evlere operasyon yapıldı ve dokuz kişi gözaltına alındı.

Evlerde iki uzun namlulu silah, üç uzun namlulu silah şarjörü, 72 mermi, iki çelik yelek, dört kar maskesi ile çalıntı araç ele geçirildi.

Savcılık şüphelilerin ‘tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirmesi’ suçundan tutuklanmasını istedi.

Esenyurt’ta polise aldırış etmeden restoranı taramışlardı: Yedi kişi gözaltında

Diğer yandan 12 Eylül’de akşam saatlerinde Esenyurt’tan silah sesleri gelmişti. Bir restoranın önüne motosikletle gelen iki şüpheli arkadaki zırhlı polis aracına aldırış etmeden silahlarını çekip restorana ateş açtı. Zırhlı araçtaki polisler de karşılık verdi ve saldırganlardan biri bacağından yaralandı. Diğer saldırgan kaçtı. Kaçan saldırgan ve bağlantı isimler dünkü operasyonla yakalandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyonun detaylarını şöyle verdi: “Yapılan çalışmalar sonucu kurşunlanan işyerinin sahibi E.K.’yi bir şahsın tehdit ettiği belirlendi. İstanbul Organize Şube Müdürlüğünce şahsın yurt dışında bulunan Organize Suç Örgütü elebaşı ve 20 ayrı suç kaydı bulunan M.K. isimli şahıs olduğu; Ruhsatsız ateşli silahlarla mermi satın alma, taşıma veya bulundurma, Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, Uyuşturucu/uyarıcı madde imal ve ticareti olmak üzere 3 ayrı suçtan aranması bulunduğu tespit edildi. Konuyla ilgili şüpheli şahıslara yönelik İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğünce İstanbul’un Esenyurt ilçesinde düzenlenen operasyonda 7 organize suç örgütü üyesi yakalandı. Operasyon sonucu yapılan aramada; 3 adet ruhsatsız suikast silahı ve çok sayıda fişek ele geçirildi.”

Silahlanma nereye?

İki haber Türkiye’de bireysel silahlanmanın boyutunu ve çetelerin ne kadar tehlikeli hale gelmeye başladığını gösteriyor.

Umut Vakfı Başkanı Prof. Ayhan Akcan geçen sene DHA’ya “Türkiye’de yaklaşık dört milyon ruhsatlı silah var. Bunun dokuz katı da maalesef ruhsatsız dediğimiz, kaçak dediğimiz silah mevcut. Toplam 36 milyona yakın silah olduğu düşünülüyor” demişti.

Bu ciddi bir iddia. İktidar bu veriyi doğrulamıyor ama İçişleri Bakanlığı ve EGM verilerinde ruhsatsız kaçak silah sayısına yer verilmiyor.

  1. Bağımsız araştırma kuruluşu Small Arms Survey’ın (SAS) 2017 yılı verilerine göre Türkiye’de sivillerde 13 milyon 249 bin silah bulunuyor. Bunun 2,5 milyonu ruhsatlı. SAS’a göre Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısı 10 milyon 749 bin. Kuruluşa göre sivillerin elinde bulunan ruhsatlı veya ruhsatsız toplam silah sayısında Türkiye dünyada 10’uncu sırada. Avrupa’da ise Almanya’nın (15,8 milyon) hemen ardından ikinci durumda.