Kadıköy'de çok sayıda kedi ve köpek kimliği belirsiz kişi veya kişilerce zehirlendi. Mahalleli sabah hayvanları beslemek için sokağa çıktığında onların cansız bedenleriyle karşılaştı. Belediye 'geçen seneden hiçbir ders çıkarmamakla' eleştiriliyor.

Hükümetin belediyelere sokak köpeklerini toplayıp barınaklara kapatma, hatta ‘gerekli durumlarda’ uyutma adı altında öldürme yükümlülüğü verdiği yasa teklifinin Meclis’te kabulünün ardından ülkenin dört bir yanından gelen ‘zehirlenme’ haberlerinde artış oldu.

İki gün önce İzmir’in Seferihisar ilçesinde beş köpek ve altı kedi zehirlenerek yaşamını yitirdi. 15 gün önce Ankara Altındağ’da oto tamirci Umut Ünal’ın altı aydır beslediği yedi yavru köpekten beşi ‘bir gecede’ hayatını kaybetti:

“Cumartesi akşamı hiçbir şey yoktu. Pazar günü buralar kapalı olduğu için pazartesi geldik. Geldiğimizde manzarayla karşılaştık. Yedi köpeğin dördü öldü, sonradan da biri öldü, elimizde iki tane kaldı. Büyük ihtimalle zehirlenmiş ama kimin yaptığını bilmiyorum. Kalan iki köpek de çok kötüydü. Çok su içtiler. Onlar da ölecek diye bekledim, çok şükür kurtuldular.”

Zehirlenme haberinin adresi bu kez hayvansever kimliğiyle tanınan Kadıköy.

Kalamış’ta sabaha karşı bazı kedi ve köpekler henüz kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce zehirlendi. 11 kedi ve bir köpek yaşamını yitirdi. Zehirlenenlerin sayısının bunlarla sınırlı olmadığı tahmin ediliyor.

Mahalleli günün ilk ışıklarından bu yana ayakta ve geçen sene yaşananlardan hiçbir ders çıkarmamakla eleştirdiği belediyeye tepkili.

Bilmeyenler için ekleyelim; Mart 2023’te gönüllüler bir sabah hayvanlar için güvenli olduğunu düşündükleri Rüştiye Sokak / Nida Çıkmazı’nda onlarca kedinin cansız bedeniyle karşılaşmıştı. Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği’nin 45 olarak açıkladığı sayının belediye ve muhtarlık tarafından farklı duyurulması dikkati çekiciydi.

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı kişisel Instagram hesabında ölümlere ilişkin yaptığı açıklamada ölümleri doğruladı. “Bu durumu yakından takip ediyor ve gerekli tüm önlemleri alıyoruz” deyip ekledi:

“Lütfen evcil hayvanlarınızı dolaştırırken dikkatli olunuz. Şüpheli bir durumla karşılaşırsanız derhal ilgili birimlere bildirin.”

Paylaşımın altıysa isyan mesajlarıyla doluydu. Öne çıkan yorumlar şunlar oldu:

Ceren Küpeli: “Mesut Bey Kalamış gibi bir semtte, hele Rüştiye sokak gibi 7/24 açık bir veteriner kliniğinin olduğu hem de hayvanseverlerin özenle hayvanlara baktığı son derece işlek bir sokakta toplu hayvan zehirlemesi nasıl olabiliyor açıklar mısınız? Kadıköy’ün en değerli semtlerinden biri burası. Kiralardan bahsetmiyorum bile. Burada rahatça toplu katliam yapılıyorsa sizce de asayiş sorunu yok mu?

Bakın bu mesele ‘birkaç hayvan öldürüldü, okey diğer işlerimize bakalım’ diye kapatılacak bir konu değil. En hayvan sevmeyen insanın bile evladı sokaktaki hayvan zehirlemesine şahit oluyor. Siz Kadıköy’den sorumluysanız sadece festival panayırdan değil, bu semtte bizlerin hayvan zehirlemeleri vakalarına şahit olmamamızdan da sorumlusunuz.”

Fulya Didem: “Lütfen bu olayın geçen sene olduğu gibi üstü örtülmesin. Emekle baktığımız, büyüttüğümüz canlarımız Kalamış gibi bir yerde nasıl zehirlenebiliyor? Zaten bu sefer işi şansa bırakmıyoruz. Sadece tarım ilden gelecek rapora tamah etmemek için bizler de bir yandan çalışıyoruz. Onca kameraya rağmen bulunamaması imkansız.”

Yağmur Yüksel: “Başkanım bu ikinci vakamız. Geçen seneden bu yana hiç bir önlem alınmadı. ‘Gıda zehirlenmesi’ deyip olayın üstünü kapattı belediyemiz. Sizden bu sene ekstra özveri ve destek görmek istiyoruz. Ne gibi adımlar atılıyor? Bir daha bu acıların yaşanmaması için biz gönülleri de bilgilendirmenizi bekliyoruz.”

Hayvan katliamı bitmiyor: İzmir’de beş köpek ile altı kedi zehirlenerek öldürüldü