Türkiye genelinde birçok kadın kendilerini olası saldırılardan korumak için bir savunma yöntemi olarak biber gazı ve elektro şok cihazı gibi aletlere yönelirken bazı fırsatçı işletmelerin ürünlerinin fiyatını ikiye katladığı görüldü.

Türkiye’nin gündeminde kadınlar var.

Öldürülen, tecavüz edilen, tacize uğrayan ve susturulan kadınlar.

İki gün önce iki genç kadın korkunç bir şekilde katledildi. Aynı gün İstanbul’un en işlek semtlerinden birinin orta yerinde bir kadın iki kişi tarafından taciz edildi ve genç kadına tecavüz girişiminde bulunuldu. Bir başka kadın boşandığı eski eşi tarafından dövüldü. Bir diğerini eşi boğdu, ötekiyse sokak ortasında vuruldu. Ve kim bilir medyaya yansımayan kaç kadın daha tacize, tecavüze uğradı ve belki de öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2024 yılının ilk dokuz ayında en az 292 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Bu cinayetlerin çoğu kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından işleniyor. Sadece 2024 yılının Eylül ayında 34 kadın öldürüldü ve 20 kadının ölümü şüpheli bulundu.

Fırsatçılar fiyatları ikiye katladı

Bu şiddet sarmalının ortasında kendini güvende hissetmeyen birçok kadın korunmak için biber gazına ve elektro şok cihazlarına yöneldi. Ancak artan talepleri fırsat bilen birçok işletmeci biber gazı fiyatlarını iki katına çıkardı. 299 TL’ye satılan ikili biber gazları kısa sürede 489 TL’ye yükselirken elektro şok el fenerleri de benzer şekilde 469 TL’den 550 TL’ye çıkarıldı.

Özellikle son 48 saat içinde art arda gelen taciz ve cinayet haberlerinden sonra internet üzerinden biber gazı ve elektro şok cihazları satışlarında büyük artış gözlemlendi.

Bir eski eş cinayeti daha: Boğarak öldürdü, sonra teslim oldu