İçişleri Bakanı Yerlikaya Bayğaralar adlı suç örgütünin çökertildiğini duyurdu. Bayğaralar çetesine Sedat Peker aleyhine çektiği videoların ardından öldürülen Cenk Çelik suikastı sonrası da operasyon düzenlenmişti. Peker, yaptığı açıklamada suikastla bir ilişkisi olmadığını duyurmuştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 6 Ekim’de 31 ilde eş zamanlı başlatılan ‘Kafes’ operasyonuyla 39 organize suç yapısının çökertildiğini, 307 şüphelinin yakalandığını duyurmuştu. 17 Ekim’deki açıklamasında da 56 ilde 150 şüpheli yakalandığı bildirilmişti.

Ali Yerlikaya son olarak Bayğaralar’a yönelik operasyonda 55 şüphelinin yakalandığını belirtti. Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Osmaniye ve Mardin’deki baskınlarda 3 AK-47 , Mp5 otomatik silah, Thomson otomatik silah, 29 tabanca ve 7 av tüfeği bulundu.

Örgüt üyelerinin Adana genelinde yedi cinayet işlediği, 13 kişiyi yaraladığı, alacak verecek konularında sözde mahkeme kurduğu, maddi menfaat sağladığı, korkutmak ve haraç almak için çok sayıda iş yerini kurşunladığı, iş insanlarını alıkoyduğu, işyerlerine el koyduğu, uyuşturucu ticareti ve dolandırıcılık yaptığı tespit edildi.

Liderleri 2 yıl önce öldürüldü

Adana merkezli Baygara grubunun lideri Bedirhan Baygara 2020 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Yerine kardeşi Seyfettin Bayğara geçti. Kamuoyu ise isimlerini Cenk Çelik cinayetiyle duymaya başladı.

Ümraniye’de işlenen suikast

Sosyal medyada kendisini “Cenk Çelik Ümraniye” şeklinde tanıtan ve organize suç örgütü kurmaktan hakkında soruşturma yürütülen Sedat Peker aleyhindeki videoları ile bilinen Cenk Çelik, Ümraniye’de 17 Eylül 2022’de silahlı saldırıya uğradı. Çelik’e yaklaşan bir kişi peş peşe ateş etti ve başına isabet eden iki kurşunla Cenk Çelik ağır şekilde yaralandı.

15 gün yoğun bakımda kalan Çelik 2 Ekim’de hayatını kaybetti. Çelik’in öldürülmesinin ardından Sedat Peker saldırıyla ilgili “Bugüne kadar sosyal medyada çoluk-çocuk, genç-yaşlı birçok kişi şahsıma hakaret videoları yayımlamaktaydı. Hiçbirine karşı tek karşı eylemde bulunmamışken, bıçak sırtında yaşadığım bu anda, böyle bir cinayeti işlettiğimi düşünmek en basit tanımıyla safdillik olur. Bazı güçler tarafından öldürülmem amaçlanırken, yakınlarıma saldırılar düzenlenirken, bana hiçbir fayda sağlamayacak bu tip bir cinayetle ilişkilendirilmem asla mümkün değildir” açıklaması yaptı.

Çelik’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında polis Adana’da ‘cinayeti azmettiren ve organizasyona dahil olduğu tespit edilen’ Bayğaralar suç örgütüne operasyon düzenledi. Gözaltına alınan 20 kişiden 15’i tutuklandı.

Mehmet Şirin Aksoy’a tehdit

Bayğara grubu üyelerinin son günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Adana’daki “Şirin Baba” lakaplı Mehmet Şirin Aksoy grubuyla kavgalı olduğu görülüyor, paylaşılan videolarda Aksoy grubuna yönelik tehditler yer alıyordu.

https://www.tiktok.com/@baygara01_/video/7290157093905124614

Mehmet Şirin Aksoy Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’ya yakınlığıyla biliniyor. Çakıcı cezaevinden çıktıktan sonra Mehmet Şirin Aksoy’u ziyaret etmişti.

Mehmet Şirin Aksoy (solda) Alattin Çakıcı (ortada)

 

Cenk Çelik’i vuran adam yakalandı