Trabzon’da son üç gündür etkisini sürdüren sağanak yağış şehrin dokusunu olduğu kadar Karadeniz’in sularının rengini de değiştirdi. Kentin derelerinden taşan çamurlu su denizin mavi tonlarını kahverengiye boyadı.

Trabzon’un Sürmene ilçesi son günlerde sağanak yağışın en yoğun hissedildiği noktalardan biriydi. Menfezlerin tıkanmasıyla birlikte yağmur suları sokak ve caddeleri adeta birer göle çevirdi. Birçok evin bodrum ve zemin katları su altında kalırken yağışlar küçük çaplı heyelanlara da neden oldu. Sürmene’nin dar sokaklarında fındık üreticileri kuruması için serdikleri mahsulü kurtarmak için suyla mücadele etti. Yağmur suları fındıkları kaplarken üretici zamanla yarışarak mahsulünü kaybetmemek için yoğun bir çaba gösterdi.

Sağanak yağış şehir merkezinde de büyük sıkıntılar yarattı. Muratlı ve Yemişli mahallelerinde meydana gelen heyelanlar özellikle Yemişli Mahallesi’ndeki 7 katlı Deniz Apartmanı’nın önünde mahsur kalan 14 kişinin hayatını tehlikeye attı. İtfaiye ekiplerinin yoğun çalışmaları sayesinde bu kişiler güvenli bir şekilde tahliye edilerek tehlike atlatıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilgili daireler, hemen harekete geçerek bölgede kapsamlı bir temizlik ve onarım çalışması başlattı. Ancak en çarpıcı görüntüler sağanak sonrası derelerin denize taşıdığı çamur ve atıklardan geldi. Manahoz Deresi’nin taşıdığı çamurlu su Karadeniz’in o meşhur mavisini kahverengiye boyadı.

Doğa gücünü gösterdi

Doğa Karadeniz kıyılarında bir kez daha gücünü gösterdi. Derelerden taşan sular sadece renk değişikliği yaratmakla kalmadı, aynı zamanda deniz kıyılarına atıklar da taşıdı. Bu atıklar kıyı bölgelerinde gözle görülür bir kirliliğe neden oldu. Denizin olağan dışı görüntüsü dron ile havadan kaydedildi ve bu anlar Karadeniz’in doğa ile olan dansının bir parçası olarak hafızalara kazındı.

Yağmur sonrası oluşan çamurlu suyun geniş bir alana yayılarak denizin rengini değiştirmesi doğanın beklenmedik sürprizlerinden birini sergiledi. Kıyıya vuran dalgalar artık mavi değil, kahverengiydi.

Doğanın kucağında sınırsız konfor: Lüks doğa kampları ve çiftlikler

Doğa renkli yüzünü Bursa’da gösterdi: Denizden masal yayıldı