Kayseri’de Suriyelilere yönelik saldırıların ardından yaklaşık üç bin kişi kenti terk etti. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 24 işyeri kapandı.
Kayseri’nin Danişmentgazi Mahallesi’nde 30 Haziran’da Suriyeli bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından taciz edildiği iddiasının ardından başlayan olaylarda mültecilere ait çok sayıda işyeri ve araç tahrip edildi. Kentte devam eden saldırılar başka illere de yayılan mülteci karşıtı gösterilere dönüştü.
Yaşanan olayların ardından Kayseri’de yaşayan yaklaşık üç bin Suriyelinin kenti terk ettiği belirtiliyor. Suriyeli insan hakları aktivisti Taha Elgazi kenti terk eden Suriyelilerin büyük kısmının çevre illere taşındığını söyledi. Suriye’ye dönenler de olduğunu anlatan Elgazi bazı Suriyelilerin Avrupa’ya gittiğine dikkat çekti.
Kayseri’ye giderek Suriyelilerle görüşen Taha Elgazi “Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSB) Suriyelilere ait olan veya Suriyelilerin yoğunlukta çalıştığı çoğu tekstil atölyesi 24 işyeri kapandı. Çünkü buralarda binlerce Suriyeli çalışıyordu. Böyle bir saldırı onları tedirgin etti. Kenti binlerce kişi terk etti. İş yerleri çalıştıracak eleman bulamadı” dedi.
Saldırıların ardından işyerini kapatan bir Suriyeli korkuların sona ermediğini, bu nedenle konuşmak istemediğini söyledi.
“Kapalı bir fabrikamız yok”
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy 30 Temmuz’da düzenlenen bir ödül töreninde firmaların kapandığı iddialarını reddederek şöyle konuşmuştu: “Kapalı bir fabrikamız yoktur. Kaldı ki ticaretin baş şehri olan, 4 bin 500 yıllık ticari geçmişi ve 100 yıllık üretim tecrübesiyle cari fazla vererek ülke ekonomisinin kalkınmasında en büyük katkıyı veren, ülkemizin birçok yerinde yatırım yapan, girişimcileri bulunan kadim şehrimizle ilgili yapılan mesnetsiz yorumları asla kabul etmiyoruz.”
Taha Elgazi’nin Suriyelilerle yaptığı görüşmelerin ardından 24 firmanın kapandığına ilişkin sözlerinin ardından görüş almak istediğimiz Ömer Gülsoy basın danışmanı aracılığıyla müsait olmadığını belirterek sorularımıza yanıt vermedi.
Ne olmuştu?
Kayseri’nin Danişmentgazi Mahallesi’nde 30 Haziran’da Suriyeli bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından taciz edildiği iddiasının ardından başlayan olaylarda mülteci avına dönüşmüştü. Yürüyüş yapan bir grup “Ülkemde mülteci istemiyorum” sloganları atmaya başlamış ve polis müdahalesine rağmen dağılmamıştı.
Diğer illere de sıçrayan olaylar sırasında Antep’te de Türkiye bayrakları taşıyan bir grup tekbir getirerek Suriyelilerin araçlarını tahrip etmişti. Yolda yürüyen Suriyeli bir genç bıçaklanarak yaralanmıştı. Bursa’da Çarşamba Mahallesi’nde toplanan gruba polis müdahale etmişti.
Hatay Reyhanlı, Urfa Akçakale ve İstanbul Sultanbeyli’de de mültecileri hedef alan yürüyüşler yapılmıştı. Antalya Serik’teki olaylarda 17 yaşındaki Ahmet Handan El Naif isimli Suriyeli işçi bıçaklanarak öldürülmüştü.
Saldırıların ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türkiye genelinde gözaltına alınan toplam 1065 kişiden 28’inin tutuklandığını ve 187’si hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıklamıştı.