Bakan Yerlikaya İsveç ve Karadağ tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Alexander Gustafsson ve Dragan Pavlıcevıc'in İstanbul’da, Alexandar Nedevskı'nin de Muğla’da yakalandığını duyurdu.

Geniş ve zor kontrol edilen sınırlar, sığınmacı krizinin yarattığı ‘anonim kalma imkanı’, yerel destek ağları gibi faktörler nedeniyle son senelerde kırmızı bültenle aranan kişilerin rahatça kalabildiği bir ülke haline gelen Türkiye şimdi yeni ‘yakalamalarla’ gündemde.  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı mesajla üç suçlunun daha gözaltına alındığını duyurdu.

Bu isimlerin ilki Alexander Gustafsson.

İsveç’in çıkardığı kırmızı bültenle aranıyor, bu süreçte ‘Aleksander Kawa’ sahte ismini kullanıyordu. Türkiye’ye Polonya pasaportuyla giren ‘Deep Web’in zehir baronuna’ yöneltilen suçlamalar ‘uyuşturucu madde ticareti’, ‘kara para aklama’, ‘doping ve sahtecilik.’

Kendisi İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yakalandı.

Megakentte gözaltına alınan bir diğer suçlu Dragan Pavlıcevıc oldu. Karadağ’ın kırmızı bülteniyle ‘görüldüğü anda gözaltına alınacaklar’ listesindeydi. Yöneltilen suçlama ‘uyuşturucu madde ticareti ve suç örgütü üyeliği.’

Pavlıcevıc Karadağ, Kolombiya, Ekvador, Avustralya ve Hollanda’da suç örgütü üyeleriyle birlikte bir ton 570 kilo kokain sevkiyatı yapmış. Yine Ekvador’dan temin ettikleri 900 kilo kokaini sevk etmiş.

KUYU-13 adlı operasyonun bir sonraki adresi Muğla oldu.

Burada yakalanan isim Alexandar Nedevskı’ydi. İsveç difüzyon mesajı yayınlamıştı ve acilen yakalanması gerekiyordu. Türkiye’ye ‘Besnik Lajqı’ adına düzenlenmiş Kosova pasaportuyla girdiği anlaşılan Nedevskı Bodrum’da yakalandı.

Kırmızı bültenle difüzyon mesajı arasındaki fark ne?

Kırmızı bülten bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için Interpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan bir bülten. Kişilerin açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, alınması gereken tedbirlerle mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeriyor.

Difüzyon mesajıysa kırmızı bülten çıkartmak zaman aldığı için herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla kaçakların yakalanması için ülkelere dağıtılan teleks yazıları.