Köfteci Yusuf ürünlerinde ‘domuz eti’ bulunduğunu ortaya koyan belgelerle ilgili ilk kez açıklama yaptı: "Bu karanlık kumpası açığa çıkartmak için çabalıyoruz." Diğer yandan şirketin salça, zeytinyağı hatta kekiğinde bile sorun çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı sağlıksız ve sahte ürünleri piyasaya sürenleri ifşa etmeye başladı. 1 Ekimden itibaren herkese açık bir şekilde paylaşılmaya başlanan listedeki işletmelerin sayısı artıyor. Listeleri her gün kontrol eden vatandaşlar da sosyal medyadan tepki yağdırıyor.

Bazı firmalar ise ‘taarruz’a geçti. Bir internet sitesinin ‘Çaya boya katan firmalar açıklandı” başlıklı haberi şirketin isteği üzerine ‘kişilik hakları ihlali’ gerekçesiyle erişime engellendi. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimiz için tıklayın.

İki gündür de sosyal medyada ünlü bir köfteci zincirinin ürünlerinde domuz eti bulunduğu iddia ediliyordu. Bu firmanın Türkiye çapında çok sayıda şubesi olan Köfteci Yusuf olduğunu ima eden paylaşımlar yapıldı, hatta bunlar X gündeminde birinci sıraya yerleşti.

Ortaya atılan iddiaya göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde Köfteci Yusuf’un iki şubesinden alınan örneklerde domuz eti tespit edilmiş, ancak firmanın adı açıklanmamıştı. Şirketin isminin açıklanmaması için bakanlıktan önce harekete geçip konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldığı konuşuldu. Yani firmanın taklit/tağşiş listesinde adının açıklanmasını engellediği ileri sürüldü.

 

T24’ün elde edip yayınladığı belgeler.

T24’ün ulaştığı belgelere göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin ardından Köfteci Yusuf’tan alınan numunelerde domuz eti tespit edildiği doğrulandı. 27 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde sonuçlanan iki farklı muayene ve analiz raporunda numune olarak alınan ‘dana eti döneri’ ve tüketime hazır pişmiş köftede yüzde 0.1 domuz etine rastlandı.

Tek tırnaklı ya da kanatlı hayvan eti ise tespit edilemedi.

Köfteci Yusuf: Analiz sonuçları maddi gerçeği yansıtmıyor

Kamuoyunda tartışmalar büyürken Köfteci Yusuf sessizliğini 10 Ekim itibariyle bozdu.

Firma X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada “Ürünlerimizde asla domuz eti kullanılmamıştır” dedi. Üretimin tek merkezden yapıldığını, olumsuz bir durum halinde diğer 280 şubede de benzer tabloyla karşılaşılması gerektiğinden bahsederek özetle şunları kayda geçirdi:

“Numune alma işlemleri esnasında birçok teknik hata yapılmış olup bu hatalar yapılan analizlerin sonuçlarını gerçeklikten uzaklaştırmaktadır.

Dolayısıyla yapılan analiz sonuçlarının maddi gerçeği yansıtmadığı, bu sonuçların kötü niyetli kişilerin eylemleri neticesinde veyahut gen testi olarak bilinen uygulamalarla yapılan analiz testlerinde şirketimizin hiçbir dahili olmayacak şekilde oluşmuş bulaşı nedeniyle böyle bir sonuç çıktığı / çıkabileceği değerlendirilmektedir.

Bakanlığa ait gizli evrakların basına sızdırılmış olması sebebiyle müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, çalışma arkadaşlarımızın ve markamıza gönül vermiş olan tüm dostlarımızın yoğun talepleri üzerine açıklama yapma gerekliliğimiz hasıl olmuştur.

Biz tüm gücümüz ve inancımızla bu karanlık kumpası açığa çıkartmak için çabalıyoruz.”

Bakanlıktan da açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu açıklamadan birkaç saat sonra resmi duyuruyu sitesine koydu: “Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu idari işlemlerin Anayasamızın 125’inci maddesi gereği yargı denetimine tabidir. Yargı kararları idarenin bütün unsurları bakımından bağlayıcıdır.”

Diğer yandan şirketin diğer ürünleriyle ilgili analizler de siteye konuldu. Buna göre salça içinde boya tespit edildi. Ayrıca zeytinyağı yerine tohum yağı, kekik yerine yabancı maddelerin satıldığı ortaya çıktı.

Dedikodular doğru çıktı, Köfteci Yusuf’un köfte ve dönerinde domuz eti varmış