Yargıtay Ceza Genel Kurulu Kozmik oda kumpasında yer alan hakim ve savcıların cezalarını onandı. Ancak Kozmik odadan alınan harddiskteki bilgiler çoğaltılıp ABD ve başka ülkelere verildi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiaları ile başlatılan ve Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın “kozmik odaları”nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan hakim ve savcılar Mustafa Bilgili, Halil İbrahim Kütük ve Nihal Uslu’ya verilen cezaları onadı. Kurul, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesince görülen ve 25 Nisan 2019’da karara bağlanan davaya ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.

Kadir Kayan dosyası ayrıldı

Buna göre, kozmik odada arama yaptıran eski savcı Mustafa Bilgili’ye FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan verilen 11 yıl 3 ay ve “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezaları onandı.

Bilgili hakkında, devlet sırrına ilişkin bilgileri aynı suçtan başka davada yargılanan eski TÜBİTAK çalışanı Ünal Tatar’a vermek suretiyle “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri casusluk amacıyla açıklamak” suçundan açılan kamu davasının ayrılması kararı da uygun bulundu.

Kozmik odaya ilişkin soruşturma kapsamında bazı kararlar veren eski hakim Halil İbrahim Kütük’e “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası ile “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek” suçundan verilen 3 yıl 4 ay hapis cezası onandı.Eski hakim Nihal Uslu’ya “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan verilen 9 yıl ile “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek” suçundan verilen 5 yıl hapis cezası da onandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kozmik odadaki aramalara katılan eski hakim Kadir Kayan’ın da aralarında olduğu firari sanıklar hakkında verilen dosyaların ayrılması yönündeki kararları uygun buldu.

2013 yılında çelik kasadan çıkarılıp verildi

FETÖ’nün casusluk operasyonu olan Kozmik oda kumpası için 2009 yılının aralık aralık ayında düğmeye basıldı. Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda  savcı Mustafa Bilgili arama yapmak istedi. O dönemki Genelkurmay karargahı devlet sırrı niteliğinde bilgiler olduğu için bu arama ve elkoymaya izin vermedi. Ardından hakim Kadir Kayan geldi. Ona da aynı gerekçe ile izin verilmedi. Belgeler ve harddisk mühürlenerek Genelkurmay’da çelik bir kasaya konuldu.

Aradan geçen 4 yıl sonra Mustafa Bilgili mahkeme kararı ile belge ve harddisklerin verilmesi için Genelkurmay’a yazdı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse hukuki olarak soruşturma aşamasında devlet sırrı niteliğindeki belgelerin soruşturmanın  kovuşturmaya dönüşmediği sürece verilmemesi gerektiğini bilmelerine rağmen belge ve harddiskleri verdiler.

Mustafa Bilgili FETÖ’cü uzmanlara çoğaltırdı

Bunları alan Mustafa Bilgili 2013 yılının nisan ayında gayrı resmi yoldan TÜBİTAK’tan FETÖ’cü oldukları ortaya çıkan bilirkişi Ünal Tatar ve Ebubekir Yalçınkaya’yı adliyeye çağırıp harddiski çoğalttırdı. Bu harddiskin içinde Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın bütün seferberlik planları ve bu planda yer alan sivil kişiler vardı.

Harddiski çoğaltan FETÖ’cü ABD’de hoca

Mustafa Bilgili bu çoğaltma işleminin ardından 29 Aralık 2013 tarihinde TUBİTAK’a yazı yazarak belgelerin ve harddiskin çözümlenmesi için bilirkişi istedi. Bu kez de Ünal Tatar ve Ebubekir Yalçınkaya resmi olarak görevlendirdi.

2014 yılında özel yetkili savcılıkların kapatılmasıyla birlikte soruşturmaya başka bir savcı görevlendirildi. Yeni savcı belge ve harddiski geri istedi. Ardından FETÖ ile mücadele sürecine girildi, 15 Temmuz sonrası ise bu casusluk soruşturmasını yapan hakim ve savcılar hakkında davalar açıldı.

15 Temmuz sonrası Kozmik odaya girmek isteyen hakim Kadir Kayan ve TÜBİTAK’ta görevli Ünal Tatar firar etti. Bilgisayar Mühendisi olan Ünal Tatar ABD’ye kaçtı. Şu an Unversity at Albany’de siber güvenlik alanında öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Yeni planlar yapmak için 20 yıla ihtiyaç var

Bu kumpas ve casusluk soruşturmasında hedef alınan isimlerden birisi olan Emekli Albay Erkan Yılmaz Büyükköprü o dönem yaşadıklarını Kozmik Albay isimli kitabında detaylı olarak anlatmıştı.

Yargıtay’ın verdiği onama kararı sonrası 10Haber’e konuşan Erkan Yılmaz Büyükköprü “Bu cezalar onandı ama Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nın bütün plan ve bilgileri çoğaltılarak  FETÖ tarafından ABD’ye ve başka ülkelere verildi. Bu planların yeniden yapılması için bir 20 yıla ihtiyaç var. Çünkü bu seferberlik planlarında yer alacak insanlar titiz bir çalışma sonucu seçiliyordu. Bu harddisk ve belgelerin Mustafa Bilgili’ye verilmesini sağlayan  dönemin Genelkurmay Başkanı da sorumlu” dedi.