Polis dün 'Sibergöz-42' adıyla bir operasyon yaptı. İddiaya göre kripto alım-satım platformu üzerinden 1 milyar dolarlık dolandırıcılık yapan 127 kişi gözaltına alındı. Yakalananların arasında 'davranış uzmanı' yazar Aşkım Kapışmak da var.

Kripto para piyasalarının yasalarla düzenlenmemiş olması dolandırıcılar için ideal bir ortam yaratıyor. Bu piyasaların anonim yapısı da dolandırıcıların kimliklerini gizleyerek izlerini sürmeyi zorlaştırıyor. Ayrıca birçok insanın kripto paralar ve blockchain teknolojisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması dolandırıcıların sahte yatırım fırsatları veya teknik destek dolandırıcılıkları gibi yöntemlerle insanları kolayca kandırmasına yol açıyor.

Kripto paralarda büyük kazançlar elde etme vaadi de hızla zengin olma hayali kuran insanları çekiyor, bu da özellikle saadet zinciri gibi işleyen yatırım dolandırıcılıkları için uygun bir zemin oluşturuyor. Geleneksel finans sistemlerine kıyasla kripto para işlemlerinin izlenmesi ve hukuki takibi daha zor olduğundan dolandırıcılar yasadışı kazançlarını saklayabiliyor ve yasal süreçlerden kaçabiliyor.

Bu yönteme Türkiye’deki dolandırıcılar da sık sık başvuruyor.

Dün Ankara merkezli 21 ilde ‘sıfır risk ile yüksek kazanç’ vaadiyle yatırımcıların parasını çalanlara yönelik ‘Sibergöz-42’ operasyonu düzenlendi.

Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Uşak, Aydın, Muğla, Kütahya, Çorum, Balıkesir, Denizli, Adana, Bursa, Malatya, Tekirdağ, Isparta, Karabük, Konya, Şırnak ve Samsun’da 127 kişi gözaltına alındı.

Operasyonlar kapsamında kendisini ‘davranış uzmanı’ olarak tanıtan ve kitapları bulunan Aşkım Kapışmak da İstanbul’da gözaltına alındı. Kapışmak’ın işlemlerinin ardından Ankara’ya götürüldüğü öğrenildi.

Dolandırıcıların ‘Smart Trade Coin’ isimli sahte kripto varlık alım/satım platformu üzerinden vatandaşları ‘sıfır risk ile yüksek kazanç’ vaadiyle yatırıma yönlendirdiği, otomatik al-sat işlemlerini gerçekleştiren bot uygulaması sattıkları ve mevcut kullanıcılara yeni üyeler getirmeleri halinde kazanç vaadinde bulundukları öğrenildi.

Polisin yapılan dolandırıcılığın boyutu hakkındaki tahmini ise dudak uçuklatıcı bir miktar. Hesaba göre dolandırıcılar oluşturdukları bu ‘saadet zinciri’ sistemiyle 1 milyar dolar (yaklaşık 32 milyar TL) kazanç elde etti.

Operasyonlar sonucunda bir milyar TL değerinde 177 adet taşınmaz ve 61 adet taşınır mal varlığına, bir ruhsatsız tabanca, bir kuru sıkı tabanca ve çok sayıda dijital materyale elkondu.

Kripto varlık yasası yatırımcıyı korumayı hedefliyor