Dünyanın bazı bölgelerinde yeni bir salgın paniği yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de ‘acil durum’ ilan ettiği bu salgın ‘M Çiçeği salgını’ diye biliniyor. Peki kolayca bulaşabilen bu salgın hastalığa Türkiye’de hiç rastlandı mı? Sağlık Bakanlığı, ‘Hayır, hastalık Türkiye’de yok’ diyor ama bazı doktorlar aynı görüşte değil, onlara göre ‘Tek tük bazı vakalar var.’ Ama henüz korkulacak seviyede değil. Öte yandan hastalık Afrika dışında da görüldü. İki hafta önce İsveç’te Afrika’dan döndüğü söylenen bir kişiye M Çiçeği teşhisi kondu.
Bakanlık kabul etmese de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), bulaşıcı hastalıklar nedeniyle uçaklarda ilk yardım ekipmanlarının taşınması ile kabin ekibinin yapması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
Bulaşıcı hastalık tespit edilen yolcunun kullandığı ürünler imha edilecek
Uçuş operasyon direktifine göre kabin ekibi, bulaşıcı hastalık taşıdığından şüphelenilen bir yolcu olması durumunda uçakta imkan varsa tıbbi destek alacak. Hasta yolcu diğer yolculardan uzak bir yere taşınacak. Bulaşma riski nedeniyle etkilenen yolcunun kullandığı alanlar temizlenecek ve diğer kabin ekiplerinin görevlendirilmesi yeniden planlanacak.
Ayrıca uçuş sırasında hastalık tespit edilen yolcunun oturduğu koltuğun iki sıra önünde, arkasında ve yan koltuklarda oturan yolculardan cerrahi maske takmaları istenecek. Uçuş ekibi ve diğer yolcuların sağlığını korumak amacıyla, tuvaletlerden biri hastalık şüphesi olan yolcu/yolcuların kullanımına ayrılacak. Hastalık şüphesi olan yolcu tarafından kullanılan tüm ikram malzemeleri; peçete, yastık, yorgan, emniyet kartı, dergi ve benzeri eşyalar imha edilecek. Kokpit ekibi, bulaşıcı hastalık şüphesi nedeniyle ilgili Havalimanı Sağlık Otoritesi’ni ivedilikle bilgilendirecek.
Bu semptomlar varsa dikkat edilecek
Kabin ekibi yolculardan birinde şu şikayetleri görürse harekete geçecek: Yüksek ateş, baş ve vücut ağrıları, burun akıntısı, öksürük, balgam, üşüme, titreme, nefes almada güçlük, vücutta döküntüler, açıklanamayan kanamalar, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı.
Bu semptomları taşıyan bir yolcu olduğunda, uçuşta görevli kabin ekibi ilk olarak kokpit ekibini bilgilendirecek ve açıklanan tedbirler doğrultusunda yolcuya müdahale edilecek.