Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Ebubekir Şahin’in RTÜK Başkanlığı’nın yanı sıra TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyesi ve Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda “hükümet temsilcisi” olarak atanması üzerine 2019’da Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na başvurmuştu. Bildirici bunun Kamu Görevlileri Etik İlkeleri’nin “dürüstlük ve tarafsızlık” ile “çıkar çatışmasından kaçınma” başlıklı maddelerine aykırı olduğunu savunmuştu. Ancak eski TBMM Başkanı Köksal Toptan Başkanlığı’ndaki Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Bildirici’nin istemini reddetmişti. Bunun ardından Bildirici de kararı yargıya götürmüştü.
Bildirici’nin RTÜK üyesi olduğu dönemde yaptığı bu başvuru Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı ve RTÜK ile TÜRKSAT’ın görev alanlarının birbiriyle ilgili olduğu ancak RTÜK’ün Basın İlan Kurulu ile farklı alanlarda faaliyet gösterdiğini belirtti. Şahin’in TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmiş olsa bile Kamu Görevlileri Etik İlkeleri’nin, “çıkar çatışmasından kaçınma” başlıklı maddesini ihlal ettiği kararına varıldı.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu kararını iptal eden mahkeme kararının sonuç bölümünde Şahin için “müdahilin 5 Kasım 2019 tarihinde TÜRKSAT A.Ş. yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmiş olmasının ise etik ilkelere aykırılığı ortadan kaldıran bir durum olmadığı anlaşıldığından dava konusu Kurul kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.
Öte yandan Bildirici, Şahin’in 3 ayrı kurulda yer almasına dair itirazını sürdürünce AK Parti ve MHP kontenjanındaki üyelerin kararıyla RTÜK üyeliğinden çıkarılmıştı. Şahin ise olayın basında geniş yer kaplamasının ardından TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmişti. Bildirici’nin RTÜK’ten atılmasına karşı açtığı dava halen Danıştay’da, Şahin’in hukuk ve etik dışı davranışıyla ilgili RTÜK kararına karşı açtığı dava da İdare Mahkemesi’nde sürüyor.