Metin Lokumcu davasının gerekçeli karar açıklandı. Karara göre Metin Lokumcu’nun ölümünün nedeni biber gaz değilmiş; o sırada yüksek sesli müzikle horon tepilmiş.

Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Metin Lokumcu davasında gerekçeli kararını açıkladı. 13 polisin beraat ettiği dosyanın gerekçeli kararında olayların gelişimi ve sonucunda Metin Lokumcu’nun vefat etmesi ‘özetle’ doğal ölüme bağlandı. Gerekçeli karara göre Metin Lokumcu yoğun gazdan değil, olayların stresi ve sarf ettiği efor sonucu hastalığının aktif hale gelmesiyle hayatını kaybetti. Ancak Türk Tabipleri Birliği’nin bu konuda hazırladığı rapor farklı. Mahkeme kararında olayların şiddetinin artmasını da yüksek sesle horon oynayan ‘bir grubun’ tavrına bağladı.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında seçim kampanyası için gittiği Artvin’in Hopa ilçesindeki protesto eylemlerinde emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Yıllarca süren davada geçen haftalarda Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi 13 kişi hakkında beraat kararı verdi. Kararın gerekçesi açıklandı. Polislerin beraatiyle ilgili gerekçeli karara yansıyan ifadelerde Erdoğan’ı protesto etmek isteyen 300 kişilik gruba arbededen sonra izin verildiği belirtildi. Ancak grubun dağılmaması üzerine olayların ‘kademeli’ olarak şiddetlendiği ifade edildi.

Basın açıklamasından sonra olayların şiddetlenmesi ise mahkemenin gerekçeli kararına şöyle yansıdı: “Yüksek sesli müzik eşliğinde horon oynamaya başlayan birtakım göstericilerin tavrı dikkate alındığında kolluk güçlerinin de verilen emir doğrultusunda güvenliği sağlamak amacıyla kademeli olarak güç kullandığı, dosya kapsamına bakıldığında somut olayın şartları ve eylem yapan grubun verdiği tepkilerin yoğunluğu değerlendirildiğinde kullanılan gücün orantılı ve mutlak zorunlu olduğu…”

Gerekçeli karar hazırlanırken mevzuatlara atıf yapılarak “Kamu görevlisinin görevin gerektirdiği ölçüde kullanacağı kuvvet nedeni ile bir kişi yaralanmış olsa dahi eylemi hukuka uygun sayılacağı için suç teşkil etmeyecektir” dendi.

“Efor ve stres nedeniyle”

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre kullanılan biber gazının etkisiyle hastaneye kaldırılan Metin Lokumcu vefat ettikten sonra olayların vahimleştiğinin belirtildiği kararda adli tıp raporuna atıfla Lokumcu’nun ölümünde biber gazının etkili olmadığı savunuldu:

“İstanbul Adli Tıp Kurumu kişinin ölümünün kendisinde mevcut hastalığın aktif hale geçmesi sonucu meydana geldiğini, Adli Tıp Genel Kurulu da kişinin kendisinde kronik kalp ve damar hastalığı olduğunu belirtmekte kişinin ölümünün kendisinde mevcut hastalığın olayın efor ve stresiyle aktif hale geçmesi sonucu meydana geldiğini belirtmektedir.”

Ancak bu durum Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’ne göre farklı. Tabipler Birliği tarafından Metin Lokumcu’nun ölümüne neden olacak düzeyde kalp hastalığının ya da KOAH düzeyinde bir akciğer hastalığı olmadığı belirtildi. Raporda Lokumcu’nun ölümünde gaz nedeniyle gelişen akciğer ödemi arasında nedensellik ilişkisi olduğu belirtilmişti.

Metin Lokumcu davasında 13 polis beraat etti