KCDP Mayıs ayı ölüm raporunu yayımladı: Sadece bu ay 40 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadınların yüzde 38'i eşleri tarafından öldürüldü, cinayet aracı çoğunlukla ateşli silah oldu.

Türkiye hemen her sabah yeni bir kadın cinayetine uyanıyor. Mayıs ayında öldürülen kadınların sayısıysa ayın günlerinden fazla. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Mayıs ayı verilerini paylaştı ve 40 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. 20 kadının ölümüyse şüpheli olarak kayıtlara geçti. Rapora göre 40 kadından 14’ü boşanmak istemesi, barışmayı reddetmesi, evlenmeyi ve ilişkiyi reddetmesi gibi sebeplerle katledildi. İkisi baba için tedbir kararı çıkarılmasından sonra, biri kızını korurken, üçü de ekonomik bahanelerle öldürüldü.

Diğer 20 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Açıklamada bu ölümlerin nedenlerinin saptanmamasının kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının sonucu olduğu belirtildi ve “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dendi.

Kadınları öldürenler tanıdık

Mayıs ayında öldürülen 40 kadının 15’i eşi, altısı babası, dördü birlikte olduğu erkek, dördü tanıdığı biri, üçü akrabası, ikisi boşandığı erkek, ikisi eski sevgilisi, biri kardeşi, biri oğlu, biri tanımadığı biri tarafından öldürüldü. Bir kadının failinin yakınlığı tespit edilemedi. Yani bu ay kadınların yüzde 38’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Ölüm en çok evde geldi

Kadınların 25’i evinde, altısı sokakta, ikisi arabada, ikisi ıssız yerde, ikisi işyerinde öldürüldü. Üç kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların  yüzde 63’ü evlerinde katledildi.

Bu ay öldürülen kadınların 19’u ateşli silahlarla, 13’ü kesici aletle, dördü boğularak, ikisi yakılarak, biri yüksekten atılarak hayattan edildi. Bir kadının ölüm şekli tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 48’i ateşli silahla vuruldu.

Ankara’da kadın cinayeti: Son umudu KADES’ti