Türkiye 2016 yılından beri ülkemizin bulunduğu saat dilimini 1 saat doğuya kaydırdı veya başka bir deyişle daha önce yaz aylarında uygulanan yaz saatini kalıcı saat haline getirdi. Böylece uluslararası isimlendirmesiyle GMT-2 olan Türkiye’nin saat dilimi GMT-3’e değişti.
Bu saat dilimi değişikliğinin anlamı, kış aylarında evet havanın daha geç saatlerde kararması ama aynı zamanda daha geç saatlerde de aydınlanması oldu. Sabah 08.00’de mesaiye başlayacak pek çok insan ve bu arada 20 milyona yakın öğrenci, kış aylarında evlerinde karanlıkta uyanıyor ve hava daha aydınlanmamışken evlerinden çıkıp okullarına doğru yola düşüyor.
O yüzden bu uygulama daha ilk günden beri eleştiriliyor, illa kalıcı bir saat uygulaması olacaksa bunun eskiden olduğu gibi GMT-2’ye getirilmesi, yani saatlerin bir saat ileri alınması isteniyor. Ama hükümet buna son 8 yıldır direniyor, GMT-3’te ısrar ediyor.
Bu yıl bu ısrarda küçük de olsa bir yumuşama emaresi var. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin çoğu bölgesinde 08.30’da derslerin karanlıkta başladığını dikkate aldı ve yayınladığı bir genelgeyle illerde valilere isterlerse derse başlangıç saatlerini ‘Gün doğumu saatine’ ve ‘Yerel özelliklere göre’ yeniden belirleyebileceklerini söyledi.
Genelgede il bazlı olarak ders başlangıç saatlerini belirlemekte valiliklerin yetkili olduğu açıkça söyleniyor. Ayrıca valilerin saatleri planlarken gün doğumu ve batımı saatiyle toplumsal şartların göz önünde bulundurulması gerektiği de belirtildi. Genelgede derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması istendi.
Bakan Yusuf Tekin imzalı genelgede mevzuatta gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı da hatırlatıldı. Ayrıca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ders yılının 180 iş gününden az olmamasının esas olarak belirlendiği de belirtildi.
Geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da “Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler” demiş topu valiliklere atmıştı.