Memduh Paşa Yalısı'ndaki soygun hakkında dava açıldı. 145 milyonu bulan miktarın sadece 30 milyon lirası (680 bin dolar, 200 bin Euro) bulundu.

Memduh Paşa Yalısı’ndaki milyonlarca liralık soygun için dava açıldı. Sanıkların 15 yıla kadar hapsi istendi. Bütün sanıklar yakalandı, ama yalıdan çalınan yaklaşık 145 milyon TL’nin 115 milyonu ve altınların bir kısmı hâlâ kayıp.

Filmleri aratmayan olay Pazar günü saat 03.30 sıralarında Sarıyer Kireçburnu’ndaki Memduh Paşa Yalısı’nda meydana geldi. İş yerinde 1.5 yıl önce özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlayan Ahmet Yıldız film sahnelerini aratmayacak bir plan yapmış ve arkadaşlarıyla birlikte soygunu gerçekleştirmişti.

Şüpheliler kilitlerini kırdıkları dört ayrı kasada bulunan yaklaşık 130 milyon liralık döviz ve ziynet eşyası çalarak kaçmıştı.

Polisin olayla ilgili başlattığı çalışmada İstanbul ve Edirne ve Balıkesir’de düzenlenen operasyonlarda yedi şüpheli gözaltına alındı. Sonra gözaltına alınan üç şüpheliyle birlikte toplam gözaltı sayısı 10’a yükselmişti.

Altı aydır planlıyorlarmış

Polis ekipleri şüphelilerin olayı altı aydır planladıklarını ve bu amaçla haziran ayı başında Bulgaristan’dan yabancı plakalı bir otomobil getirdiklerini belirledi.

Daha önceden arkadaş oldukları öğrenilen şüphelilerin hazırladıkları plan gereği bu otomobili kullanarak olay yerine geldiği, güvenlik görevlisinin alarmları susturmasıyla rahatlıkla içeri girdikleri öğrenildi.

Soygun sırasında yüzleri kapalı olduğu öğrenilen şüphelilerin yanlarındaki getirdikleri matkaplarla kasaları tek tek açarak içlerini boşalttıkları tespit edildi. Şüphelilerin olayın ardından geldikleri araca binerek olay yerinden kaçtıkları belirtildi.

Hırsızlık Büro Amirliğinde sorgulanan şüphelilerden Y.B., B.Ç. ve M.Ş.’nin soyguna katıldığı öğrenildi. Şüphelilerden Y.B.’nin poliste önceden 12, B.Ç.’nin ise yedi suç kaydı olduğu belirlendi.

Gözaltındaki yedi şüphelinin ise bu kişilerin kaçmasına ve saklanmasına yardım eden kişiler olduğu belirtildi.

Dava açıldı

Hürriyet’ten Musa Kesler’in aktardıklarına göre savcılık soygunu yapan ve onlara yardım edenlerin de olduğu sekiz kişiye dava açarak “hırsızlık, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme” suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Holdingin patronu Nadir Eromi’nin beyanına göre kasalardan 2 milyon Euro ve 1 milyon dolar çalınmıştı.

Bugünkü kurla 145 milyonu bulan bu miktarın sadece 30 milyon lirası (680 bin dolar, 200 bin Euro) bulundu. Geri kalan 115 milyon ve miktarı tam olarak bilinmeyen altınlar hâlâ kayıp.

Kayıplara karışan güvenlik görevlisi Ahmet Yıldız ve ona yardım eden arkadaşı Serdar Canpolat ise geçen ay yakalandı. Ahmet Yıldız ifadesinde soyguna karışmadığını iddia ederek “Beni kurban ettiler. Yalıya klimacı olarak geldiler. ‘Patronu arama, gizli arama yapılacak’ dediler. Sonra merak edip içeri girdiğimde kasalar paramparça olmuştu. Beni de araca bindirerek zorla Bağcılar’a götürdüler” dedi.

Mısır Caddesi üzerinde bulunan art-nouveau üslubunda, iki katlı, 12 oda ve üç sofadan oluşan Memduh Paşa Yalısı II. Abdülhamid döneminde Dahiliye Nazırlığı yapan Mehmed Memduh Paşa tarafından yaptırıldı.

Mehmed Memduh Paşa 1839 yılında doğmuş, 1925 yılında hayatını kaybetmişti.

Arsız hırsız 22 yaşında 103’üncü işinde tutuklandı