Menzil Cemaati’nde Abdülbaki Erol’un ölümünden sonra üç kardeş arasında başlayan taht kavgasına şimdi bir de mal mülk paylaşımı ve miras kavgası eklendi. Son olarak Muhammed Saki Erol kardeşlerini "ümmetin malına çökmekle" suçladı.

Nakşibendiliğin Menzil kolunun “şeyhi” olan Abdülbaki Erol’un 2023’ün temmuz ayında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan “miras kavgası”nda yeni gelişme var. Merkezi Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Menzil köyü olan cemaatte “Gavs” olarak nitelenen lideri Abdülbaki Erol hayattayken oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol’a “halifelik” vermişti.

Abdulbaki Erol’un 12 Temmuz 2023’te ölmesinin ardından oğulları Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Muhammed Mübarek arasında miras kavgası çıktı.

Şirketleri, vakıf ve dernekleri bulunan ve adeta holdingleşen cemaat üçe bölünürken Menzil’in en görünür Vakfı Semerkand’ın başına Mübarek Erol geçti. Muhammed Saki Erol Serhendi Vakfı’nı, Muhammed Fettah Erol ise Buhara Vakfı’nı kurmuştu.

Bu süreçte şirketleri, vakıf ve dernekleri bulunan ve güvenlik bürokrasisi başta olmak üzere devlette pek çok yerde örgütlenen cemaat üçe bölündü.

Menzil’in en görünür Vakfı Semerkand’ın başına Mübarek Erol geçti yukarıda da anlatıldığı gibi; Muhammed Saki Erol Serhendi Vakfı’nı, Muhammed Fettah Erol ise Buhara Vakfı’nı kurdu.

Kardeşlerini ‘ümmetin malına çökmekle’ suçladı

Son olarak Serhendi Vakfı’nın sosyal medya hesabından açıklama yapan Muhammed Saki Erol’a miras kavgasındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Saki Erol kardeşi Mübarek Erol’a “Zaten babamdan kalan bütün mirasın iradesi rızam olmadığı halde elinizde, her türlü bilgiye sahipsiniz. Mirasa konu olan varlıklarıyla ilgili envanteri hazırlayın, kıymetleri tespit edin ve arzu ettiğiniz şekilde taksim edin. Önce siz kardeşlerim olarak istediklerinizi alın, benim hakkıma ne düşüyorsa kalanı da bana bırakın” dediğini aktardı.

Saki Erol ardından kardeşleriyle anlaşmasında iki problem yaşandığını belirterek “Birincisi bana bıraktıkları ve benim de kabul ettiğim varlıkların bize devrinde ilave talepler öne sürerek işlemi gerçekleştirmediler” dedi.

Saki Erol babasından kalan mallar hakkında kardeşlerini suçladı. Erol “İkincisi de babamdan bize miras kalan şirketlerin üstünde tapuları emanet olarak alınmış vakıf mahiyetinde gayrimenkuller olduğunu tespit ettim ve bu varlıklardaki haklarımı onlara devretmeden önce ümmete ait olan bu taşınmazların vakfa devredilmesini talep etti. O mesuliyetten kurtulmak istedim. Fakat bu talebim de kardeşlerim tarafından reddedildi. Önce ümmetin malları vakfa devredilecek, sonra biz kendi aramızdaki devir işlemlerinin imzasını ikmal edeceğiz” diye belirtti.

Menzil ve İsmailağa Cemaatlerindeki taht kavgası, Game of Thrones’u aratmıyor