İstanbul'da iki gün önce yaşanan büyük bir ihmal sonrası iki metrobüs kafa kafaya çarpıştı, bir kişi öldü, çok kişi yaralandı. Mahkeme metrobüs sürücüsü Düzgün Murat Çetin ve denetim amiri Şafak Yıldız'ın da aralarında bulunduğu beş kişiyi tutukladı.

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki Sefaköy’de Beylikdüzü yönünde meydana gelen kaza tam olarak Beyaz Yol çalışmasının yapıldığı noktada oldu. Bu kaza gündemden düşmedi çünkü hiç beklenmedik şekilde gerçekleşti. Metrobüs şoförü ana yola girmesi gereken yerde ve kendi şeridinde devam etti. Son anda yönlendirme aracını görünce ani bir fren yaptı, ancak bu yeterli olmadı. Direksiyonu sağa kırdı, bu sefer ters yönde giden başka bir metrobüse ortadan çarptı. Ardından bariyerlere savruldu. Kazada bir kişi yaşamını yitirdi, aracın altında kalan iki kişinin de aralarında olduğu 50 kişi yaralandı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve ilk etapta dört kişi gözaltına alındı. Bunlardan metrobüs sürücüsüyle denetim amiri, emniyetteki işlemleri sonrası savcılık talimatıyla salıverilmiş, sürücü D.M.Ç. ile diğer denetim amiri Ş.Y. adliyeye sevk edilmişti. Daha sonra altı gözaltı kararı daha verildi. Yol bakım çalışmasında görev yapan metrobüs komuta amiri, bölge şefi, proje müdürü, şantiye şefi ile yol bakım onarım müdürlüğünde görevli müdür ve müdür yardımcısı gözaltına alındı.

Savcı şüpheliler için ‘taksirle yaralamaya ve ölüme neden olma’ suçundan tutuklama talep etti. Mahkeme metrobüs sürücüsü Düzgün Murat Çetin’in ve denetim amiri Şafak Yıldız’ın da aralarında bulunduğu beş kişiyi tutukladı. Diğer üç şüpheli ise serbest bırakıldı.

Diğer yandan hafif ticari aracın şoförü ve denetim amiri olan Şafak Yıldız ve metrobüs şoförü Düzgün Murat Çetin’in ifadeleri de ortaya çıktı.

Şafak Yıldız savcılık ifadesinde “Bildiğim kadarıyla İBB metrobüs işletme amirliği tarafından gönderiliyor. Metrobüs çalışma alanındaki işletmeler ve dubalar yüklenici firma personeli tarafından konulmaktadır. Olay günü idaremdeki aracın 20 metre önünde, üzerinde iki tane ışıklı uyarı lambası ve dur yazısı yazan dikdörtgen seklinde levha bulunuyordu, bu levhayı da yüklenici firma görevlileri koymaktadır, bunun yerini ben tayin etmiyorum, daha önceki günlerde bu levhanın boyutu çok daha büyüktü, ancak olay günü levha daha küçüktü” dedi.

Metrobüs şoförü Düzgün Murat Çetin ise “Olay yeri öncesindeki rampayı çıktığımda herhangi bir uyarı işareti de yoktu ben normal hızımda ilerliyordum” dedi.

Olayla ilgili inceleme sürüyor.

Günde bir milyon kişinin kullandığı metrobüs hattında kaza: Ölü ve yaralılar var, dört kişi gözaltında