Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) PKK/YPG'nin teknik cihaz ve dron sorumlusu 'Akif Amed' kod adlı Bager Öndeş'i etkisiz hale getirdi. Bu operasyonla örgütün altı ay içinde ikinci dron sorumlusu da öldürülmüş oldu.

MİT, hedef listesinde yer alan PKK/YPG’nin Suriye/Tel Rıfat bölgesindeki teknik cihaz ve dron sorumlusu ‘Akif Amed’ kod adlı Bager Öndeş’in yerini saha ajanlarıyla tespit etti.  Öndeş düzenlenen nokta operasyonuyla öldürüldü.
Bager Öndeş 2013’te PKK’nın kırsal kadrolarına katıldı. Irak’ın Kandil bölgesinde silahlı eğitim aldı, ardından Suriye’ye geçti. Öndeş Zeytin Dalı Harekatı sürecinde güvenlik güçlerine karşı çatışmalara katıldı. Afrin’in terörden arındırılması sonrasında Tel Rıfat’a kaçtı. Tel Rıfat’ta PKK/YPG’nin teknik cihaz ve dron sorumlusu olarak faaliyet yürüten Öndeş örgütün Batılı ülkelerden temin ettiği dronları geliştirip Türk güvenlik güçlerine karşı eylemler düzenliyordu. Öndeş hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘terör amaçlı örgüte üye olma’ suçundan arama kaydı bulunuyordu.

MİT bu operasyonuyla altı içinde ikinci kez örgütün dron sorumlusunu etkisiz hale getirdi. Mayıs içinde de PKK dron sorumlusu Tekin Okan MİT’in Gara’da düzenlediği nokta operasyonuyla etkisiz hale getirilmişti. Tekin Okan’ın 2018 yılında Şırnak şehir merkezine, 2021 yılının başlarında Diyarbakır ve Batman Havalimanına dronla yapılan saldırıları yönettiği, saldırılarda kullanılan dronların proje ve imalatını yaptığı tespit edilmişti.

MİT, Filistinli hackerı koruduğunu neden duyurdu?